Nagy újítás, de a világ parája is lehet az új iPhone arcfelsimerője

jövő
2017 szeptember 14., 16:58
comments 334

Kedd óta az Apple új telefonja, az iPhone X tartja lázban azokat, akiket az Apple új telefonjai rendszeresen lázban szoktak tartani. Most azonban egy kicsit más a helyzet, mint a cég legtöbb ilyen bejelentése után, ugyanis az iPhone X egyik újdonságán, a Face ID-nek nevezett arcazonosítón az Apple-rajongókon túli világban is sokan pörögnek.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Egyelőre persze több a kérdés, mint a válasz, de elég jó esély van arra, hogy a legalább 999 dollárba (Magyarországon legalább 379 ezer forintba) kerülő telefon komoly biztonsági kockázatokat is rejt magában, és nem csak a felhasználókra nézve. Méghozzá azért nem, mert több technológiapesszimista szakértő szerint minden olyan újítás, ami a tömeges arcfelismerést elfogadottabbá és mindennapibbá teszi, általános értelemben véve is

közelebb löki a fejlett társadalmakat a totális és tömeges megfigyelés korához.

Valószínűleg a világ legjobb telefonos arcfelismerője

Az okostelefon-gyártók közül nem az Apple az első, amelyik arcfelismerős telefonfeloldással kísérletezik. Volt már ilyen lehetőség Samsung-telefonokban, és az Android-rendszerhez is lehet arcfelismerőt illeszteni. Ezek azonban röhögnivalóan rosszul működtek: a Samsungot egy egyszerű fényképpel is be lehetett csapni, az Android alkalmazásához pedig ugyan kacsintani kellett, de ezt is meg lehetett vadítani egy kis Photoshop-használattal.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Ez pedig elég nagy baj: a telefonunkat épp azért szoktuk lezárni, hogy ne férhessen hozzá akárki. Ha ilyen apró trükkökkel is el lehet érni a telefon feloldását, a zár semmit sem ér.

Az Apple arcfelismerőjén valószínűleg nem lehet ilyen egyszerűen kifogni, az iPhone X-ekben ugyanis nemcsak egy nagyon jó kamera van, hanem 3D-s mélységérzékelés is segíti a felismerést. Ehhez az iPhone X 30 ezer kis sugarat vetít ki, amivel érzékeli a térbeli mélységet is. A telefont tehát egészen biztosan nem lehet majd egy egyszerű fényképpel becsapni. Az persze könnyen lehet, hogy egy szilikonmaszkkal már igen, de ez majd kiderül, ha forgalomba hozzák a készüléket. (Ja, és az iPhone X azoknak sem lesz a kedvenc telefonja, akik az ikertestvérüktől féltik a titkaikat.)

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Az Apple azt állítja, hogy még a miénkhez hasonlító arcokkal is nehéz becsapni a telefont, ugyanis annak esélye, hogy valaki más is fel tudja oldani a telefont a gazdáján kívül az arcával, egy a millióhoz. Ez pedig jó arány, persze vehetjük úgy is, hogy statisztikailag még Magyarországon is él 9 olyan ember, aki előtt esetleg kikapcsolhat a telefon zárja.

Ezen kívül az Apple azt is biztosra veszi, hogy a Face ID-t annyira okosra sikerült megszerelni, hogy akkor is felismeri a gazdáját, ha az szemüvegben van, szakállt növesztett vagy grimaszol. Az viszont, hogy a telefon keddi bemutatóján már az Apple egyik vezetője, Craig Federighi is befürdött az arcfelismeréssel, nem erre enged következtetni:

link Forrás

A fenti videón látszik, hogy Federighi, miután nem sikerül feloldania a telefont, a szeme alatti izzadságot kezdi törölgetni az ujjával. Ez jelentheti azt, hogy a csillogó felületek zavarhatják a telefont, viszont ha tényleg ez a helyzet, akkor gond lehet a szemüvegekkel és a vizes arcbőrrel is. Utóbbi már csak azért is lenne ciki, mert az Apple eleve úgy reklámozza az arcfelismerőt, hogy az sokkal jobb, mint az eddig használt ujjlenyomatolvasó, hiszen utóbbi a legtöbb telefonnál nehezen reagál például a vizes, nyirkos ujjbegyekre.

És mi van, ha ellopják?

A Face ID-val kapcsolatban az amerikai sajtót látszólag az foglalkoztatja leginkább, hogy nem lesz-e egyszerűbb így ellopni a telefont, mint az ujjlenyomatolvasóval. Hiszen ha valaki kikapja a zsebünkből vagy felveszi az asztalunkról a telefont, elég lehet egyszerűen az arcunk elé tartania a feloldáshoz, aztán már szaladhat is vele. Igaz, a Face ID érzékeli a szemmozgást, és csak akkor nyitja a telefont, ha ránézünk, de így sem életszerű, hogy ha a rabló elveszi a telefonunkat, behunyjuk a szemünket, nehogy véletlenül feloldhassa az arcunk elé tartva.

Ugyanígy nem tudni, hogy egy halott vagy alvó ember telefonját fel lehet-e majd azzal oldani, ha egyszerűen felfeszítik a szemét, vagy ilyenkor érzékelni fogja az iPhone X, hogy valami nincs rendben.

Nincs rajta jogi védelem

Az Egyesült Államokban sokan lamentálnak azon is, hogy míg a jelszavas telefonzár feloldására nem kényszeríthet a rendőrség, addig az ujjlenyomatosra igen, a Face ID-vel pedig még könnyebb lesz kényszerrel feloldani bűncselekmény gyanúsítottjainak telefonjait. Úgyhogy a törvénnyel hadilábon állók vagy ne vegyenek iPhone X-et, vagy kapcsolják ki az arcfelismerést.

Igaz, a korábbi iPhone-okon volt egy gyors lehetőség az ujjlenyomatolvasó gyors kikapcsolására, és ha lesz ilyen a Face ID-vel is, akkor jó szolgálatot tehet azoknak, akik gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amiben a telefonjaikon lévő adatokat a rendőrség elől kell rejtegetniük.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

De a legdurvább az, hogy folyamatosan figyelni fog bennünket a telefon

Az Apple, ahogyan az ujjlenyomatok tárolásánál, a Face ID-vel kapcsolatban is azt állítja, hogy az azonosításhoz szükséges biometrikus adatokat a telefonon belül, az úgynevezett secure enclave-ban tárolják, amihez sem az Apple, sem harmadik szereplő nem fér hozzá. A secure enclave gyakorlatilag egy külön kis számítógép a telefonban, ami kizárólag az ilyen, nagyon érzékeny adatok tárolására való. Ráadásul az Apple szerint még ezen sincsenek olyan adatok, amik alapján egy ujjlenyomatot vagy egy arcot rekonstruálni lehetne, csak olyanok, amik alapján beazonosítani lehet ezeket.

Persze a neten egy rakás ember van, aki attól tart, hogy az Apple igazából igenis látja az ujjlenyomatokat és az arcokat, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték. Persze az is tény, hogy a cég bizonyos megoldásai okoztak már meglepetéseket, például amikor kiderült, hogy az Apple-telefonok a felhasználó tudta nélkül helyadatokat rögzítenek, vagy hogy automatikusan felhőbe mentenek olyan fájlokat is, amiket esetleg a felhasználók kizárólag az adott eszközön szerettek volna tárolni.

De még ha lokálisan tárolja is a telefon ezeket a rendkívül érzékeny adatokat, azzal is azt érjük el, hogy ha bárki feloldja az iPhone-unkat, az minden érzékeny infóhoz egy helyen hozzáfér. Megtudja, hol jártunk, hol fizettünk, mennyit és miért, kikkel élünk egy háztartásban és hasonlók.

Ráadásul, még ha az adatok tárolása biztonságos is, az Apple újítása azzal jár, hogy az iPhone X kamerájának legalább részben folyamatosan bekapcsolva kell lennie, hogy bármikor felismerje az elé kerülő arcot. Ezzel viszont egészen elképesztő mennyiségű érzékeny adatot gyűjthet össze, kezdve a telefon közelében lévők nemétől és korától a hangulataikon át egészen addig, hogy hányan élnek egy háztartásban.

Az Apple vezeték nélküli töltőjét mutatja be egy ember.
photo_camera Az Apple vezeték nélküli töltőjét mutatja be egy ember. Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Még nagyobb problémát jelenthet, hogy a telefon érzékelheti azt is, hogy egy-egy adott hír, amit a telefonon olvasunk vagy akár egy játék, amivel játszunk, milyen érzelmeket vált ki a felhasználóból.

Ezek az adatok pedig iszonyatosan értékesek lehetnek a jövő telefon- és alkalmazásfejlesztői számára, de a reklámok elhelyezése szempontjából is fontos tudni

Nem tiszta, hogy az iPhone X-eken futó alkalmazások pontosan milyen mértékig kaphatnak majd engedélyt a telefon eléggé jó kamerájának és arcfelismerőjének használatához. Ne legyenek kételyeink:

az olyan, felhasználói adatokat lázas szorgalommal gyűjtő internetes behemótok, mint például a Facebook, egészen biztosan meg fogják próbálni kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket.

(via TechCrunch, Business Insider, Mashable, CNN, Wired, CNBC, Quartz és még sok más)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.