Simicska Lajos bejelentette, hogy többet nem ad helyet politikai reklámoknak

POLITIKA
2017 szeptember 27., 10:08
comments 229

Simicska Lajos az alábbi közleményt adta ki szerda délelőtt:

Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő.

Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett. A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok.

Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek.

Nyáron fogadta el a parlament a törvényt, ami erősen korlátozza a politikai plakátok közzétételét Magyarországon. Mivel a törvényt egy településképek védelméről szóló jogszabályba tették bele, ezért jó eséllyel alkotmányellenesen fogadták el, hiszen választási kampányokat érint valójában, és a kampánytörvényt csak kétharmaddal lehetne módosítani. Erről itt írtunk részletesen. Azóta az is kiderült, hogy kulturális intézmények is a törvény áldozatai lettek.

photo_camera Most ez a plakát okoz jogvitát.

A korlátozást eleve Simicska Lajos és a Jobbik együttműködése ellen hozták. Korábban Simicska Lajos plakátcégei még a Fidesznek adtak nagyon olcsón hirdetési helyeket, idén viszont már a Jobbiknak, az "ők lopnak" kampánnyal kezdődően. Erre válaszul hozta a Fidesz a plakáttörvényt.

photo_camera Korábban ez a plakát okozott jogvitát.

A Jobbik azóta új plakátkampányt indított, amiben gengszterezik Orbán Viktorékat. A kormányhivatalok erre elkezdték rendőrökkel leszedetni ezeket, és a Pest megyei kormányhivatal külön közleményben támadt Simicska Lajos reklámcégeire. 

A Jobbik pedig úgy próbálta megkerülni a törvényt, hogy bejelentették, vettek 1100 saját plakáthelyet (nem mondták kitől, de valószínűsíthető, hogy Simicska Lajostól), a kormányhivatalok azonban onnan is elkezdték leszedni a hirdetéseiket.

Simicska szerdai közleményével azt üzeni, hogy mostantól neki biztosan nem lehet köze jogilag a Jobbik plakátjaihoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt