Nyizsnyij Novgorod olcsóbban vette a teljesen új metrókocsit a Metrovagonmastól, mint Budapest a felújítottat

Budapest
2017 november 06., 19:00
comments 487

A Metro Report szaklap alapján két város hasonló metróbizniszét hasonlította össze az Index:

  1. Az orosz város, Nyizsnij-Novgorod – ami a kb. 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le – 1,3 milliárd rubelért szerződött a Metrovagonmassal 23 új metrókocsi vásárlására. Ez kocsinként 56,5 millió rubel.
  2. Budapest – ami a kb. 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cserélte le –  2015-ben szerződött a Metrovagonmassal 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért (15 milliárd rubelért). Ez kocsinként 67,5 millió rubel.

Vagyis egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 19 százalékkal többe kerül, mint egy új Nyizsnij-Novgorodnak.

Az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvény indulás előtt Budapesten, a Kőbánya-Kispest megállóban 2017. március 20-án.
photo_camera Az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrókocsi indulás előtt a Kőbánya-Kispest megállóban Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Bíró Endre, a Metróért Egyesület vezetője az Indexnek azt mondta, az új novgorodi metró típusa 81717.6, ami kevésbé korszerű, mint a budapesti metrókocsik: a novgorodi új kocsikban elavult orosz hajtás van régi szerkezetű forgóvázzal és egyéb orosz főegységekkel, a budapesti kocsik viszont Hitachi hajtással, Knorr fékrendszerrel és CAF kerékpárral üzemelnek. Tehát a felújított metrókocsi újabb, mint az új. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.