A bírói egyesület visszaszólt Lázárnak és Budai Gyulának

igazságszolgáltatás
2017 november 22., 13:05
comments 97

„A Magyar Bírói Egyesület sajnálattal tapasztalja, hogy az elmúlt napokban a jogállamiság kereteit feszegető, a bírói függetlenséget megkérdőjelező, a bírákat, a bírói kart indokolatlanul sértő kijelentések és vélemények láttak napvilágot mértékadó politikusok nyilatkozataiban”

- fogalmaz közleményében a szervezet. Ugyan nem nevezik meg Lázár Jánost (aki szerint azért minősítette a bíróság közpénznek a költségvetésből a sportba irányítható tao-pénzeket, mert van egy bíró, Baka András, aki nagyon haragszik Magyarországra, és szerinte valamilyen „rejtélyes véletlen miatt” minden, a taóval kapcsolatos ügy hozzá kerül) és Budai Gyulát sem, aki szerint minden bíró komcsi, elég egyértelmű, hogy rájuk gondolhatnak. 

Az egyesület azt írja, hogy „ezek a gyakran megalázó, kirekesztő és elfogult kijelentések alkalmasak az igazságszolgáltatás pártatlanságának és függetlenségének csorbítására, a bíró karban félelem keltésére és sértik az alaptörvényt is”. 

A közleményük azzal folytatódik, hogy az egyesület mindig fellép a bíróságokat, bírákat ért alaptalan támadásokkal szemben, különösen akkor, ha azok nyíltan és közvetlenül az igazságszolgáltatást érintették. És felhívják „a törvényhozó és a végrehajtó hatalom meghatározó szereplőit, hogy jogállamiság védelme érdekében mindenkor határozottan lépjenek fel, és az egyesülettel együtt határolódjanak el az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő kijelentésektől”.

Lázár szavait miatt a hvg megkereste a Kúriát is, de azt közölték, hogy a közéleti szereplők politikai megnyilvánulásaira nem válaszolnak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.