Az LMP az ombudsmanhoz fordul, amiért előzetes engedélyhez kötik a pedagógusok és iskolaigazgatók nyilatkozattételét

2018 január 8., hétfő 12:22
42

Cenzúrának tartja a Lehet Más a Politika azt, hogy előzetes engedélyhez kötik a pedagógusok, iskolaigazgatók önálló nyilatkozattételét, ezért az ellenzéki párt az ombudsmanhoz fordul a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményének erről szóló, a szakképző iskoláknak kiküldött körlevele miatt.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azután küldte szét a fenntartása alá tartozó intézményeknek a levelét, hogy egy komáromi igazgató számon kérte a pedagógusát, amiért a tanár nyilvánosan sérelmezett egy a szakgimnáziumukban történt jogsértő esetet, azt, hogy kifüggesztették a megrovásban részesült diákok névsorát.

Fotó: Fortepan

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője a budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ez a szólásszabadságot súlyosan korlátozó eljárás antidemokratikus, ezért az LMP az ombudsmanhoz fordul a konkrét eset és a levél kivizsgálását kérve.

Az LMP emellett visszaépítené a köznevelési törvénybe a korábbi közoktatási törvény azon rendelkezéseit, amik kimondják: a tanuló, a szülő és az alkalmazott nem késztethető lelkiismereti, világnézeti vagy politikai meggyőződésének megvallására, de megtagadására sem, és senkit nem érhet hátrány mindezek kifejtése miatt.

Kanász-Nagy Máté kérdésre elmondta: egyetértenek a január 19-i diáktüntetés céljaival, ezért az LMP több tagja magánemberként részt vesz a rendezvényen, de tiszteletben tartják, hogy a szervezők nem szeretnék, ha azon pártok is megjelennének.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjének kijelentésével kapcsolatban, miszerint lemondana a kormányfőjelöltségéről, ha az LMP részt venne a baloldali összefogásban, Kanász-Nagy Máté azt mondta:

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor kormányfő egyetlen kihívója, a legjobb és a leghitelesebb jelölt, és köszönettel vesznek minden támogatást, de az LMP nem tud a régmúlt szereplőivel közös konstrukcióban részt venni a választáson. 

Elmondta azt is, hogy nem zajlanak tárgyalások köztük és a Momentum között.

Arra a felvetésre, hogy Baján egy olyan független jelöltet támogatnak az időközi önkormányzati választáson, aki mögé a Jobbik is beállt, azt mondta: azt mérlegelték, ki a legalkalmasabb jelölt, nem azt vették figyelembe, hogy más pártok ki mögé állnak be. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt