A térfigyelő kamera szerint nem Ahmed H., hanem egy zöldpólós férfi hergelte a röszkei tömeget

jog
2018 január 12., 09:43
comments 331

A 2015-ös röszkei zavargást felvette egy térfigyelő kamera, ezt a videót is megnézik a héten a terrorcselekménnyel gyanúsított Ahmed H. újraindított perében. 

A négyórás videóról elkészült egy bírósági leirat, amiből a Magyar Nemzet szemlézett. Eszerint a magyar kormány által elsőszámú terroristaként beállított Ahmed H. valóban dobált köveket, de csak később. A zavargás elején nem ő hergelte a határnál megállított menekülteket, hanem egy zöld pólós férfi, aki az első sorban kiabált és mutogatott a rendőrök felé, többször fölmászott a határt lezáró kapura, amelyet aztán a tenyerével ütött, rángatott, és megpróbált kinyitni. Többen csatlakoznak hozzá, miközben ő ugrálva buzdítja a tömeget, újra és újra a kerítésre mászik, rángatja társaival a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be – és megindul az összecsapás.

Ez a zöldpólós ember nem Ahmed H. A kormány elsőszámú közellensége eleinte időnként fel-feltűnik, de nem dobál, nem szónokol, sőt meg sem tapsolja a szónokot, a második-harmadik sorban „figyel” és „nézelődik”, passzív. A főszereplő zöldpólós ember nem állt bíróság elé. 

A felvételek szerint Ahmed H. először akkor játszik főszerepet, amikor már a kapu áttörése után a rendőrsorfal elé megy, majd "bal kezének mutatóujját kinyújtva a rendőrök felé mutogat. Ezt követően a rendőrök dobálása megszűnik”, vagyis éppen lehűti a kedélyeket.  

Ezután volt, hogy ő szónokolt a hangosbeszélőn, egy rendőrrel is tárgyalt. Hogy mit, azt nem tudni, mert hangot nem rögzített a kamera. Viszont a mozdulatai alapján hátrálásra próbálta rábírni az indulatos tömeget: „A kordonhoz viszonyítva elfelé irányuló, hessegető, legyező mozdulatokat tesz a tömeg felé”. Később még megpróbál beszélni a rendőrökkel, de sikertelenül, ezután a férfi pedig „a kordonra könyökölve fejét a két kezébe temeti”. A következő percekben többször így tesz, „a mikrofonba már nem beszél, újra passzívvá válik”.

Amikor a tömeg újból indulatosabbá válik, Ahmed H. nem dobál. Aztán a rendőrség vízágyúval és könnygázzal válaszol. Ezután már Ahmed H. is feltűnik a zavargás résztvevői között, a felvételek alapján ötször dob valamit a rendőrök felé. Ezt a dobálását Ahmed H. is elismerte, azt mondta, a könnygáz miatt nem gondolkodott tiszta fejjel. A felvételek szerint az utolsó rohamban már nem vett részt. 

Ahmed H.-t első fokon, 2016 novemberében 10 év börtönre ítélték terrorizmus miatt, a kemény ítéletet Orbán Viktor miniszterelnök külön ünnepelte. A másodfokú tárgyalásnak 2017 nyarán lett vége. A közmédia egész napos műsorral készült a jogerős ítéletre, és szórakoztató kapkodás lett belőle, amikor a szír férfit mégsem marasztalták el. Új eljárást rendeltek el, ez a megismételt tárgyalás folyik a héten is, és még télen jöhet az ítélet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.