A legröhejesebb kormányzati oldal, ami mindent elárul a korrupcióról

INTERNET
2018 február 01., 11:33
comments 100

Tudta valaki, hogy 2015 óta folyik a Nemzeti Korrupcióellenes Program, ami idén fog véget érni? Valószínűleg kevesen. Hiszen miközben a magyar állam hivatalosan évente több milliárd forintot öl a korrupcióellenes harcba, 8 év alatt 3000 milliárd forint tűnhetett el a közbeszerzéseknél, és a magyarok többsége szerint 2014 óta egyértelműen nőtt a korrupció.

A belügyminiszter ennek ellenére a korrupcióellenes háború eredményeiről azt mondta: működik a kísértések visszaszorítása, példaként gyorshajtási ügyeket említett. Tehát a valóságban a megelőzés leginkább abból áll, hogy a kormány még azelőtt kilép a korrupcióellenes együttműködésből, hogy kidobnák belőle az országot. Az EU nincs is felkészülve a rendszerszintű korrupcióra, például egy miniszterelnök korrupcióval vádolt rokonán sem tud fogást találni.

A korrupcióellenes kommunikáció hitelességéről talán semmi sem árulkodik jobban, mint a kormány honlapja, amit direkt a korrupciómegelőzés céljából hoztak létre:

korrupciomegelozes.kormany.hu

Ennek az üzenetét kb. így kell elképzelni:

photo_camera Illusztráció: PublicDomainPictures.net

Szalvétával fogják a korrupciót

Hogy érthető legyen, miről is van szó, idemásolom a 2012-ben, egy Civil szervezetek is részt vesznek az antikorrupciós munkacsoportban című hírrel elindított oldal utolsó 10 cikkét:

  1. Integrált kockázatkezelési műhelymunka a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai részére (2017. október 20.)
  2. Folyamatalapú kockázatkezelés - műhelymunka az integrált kockázatkezelési rendszer támogatására (2017. november 6.)
  3. Közadatok és integritás a településfejlesztés szolgálatában - műhelymunka (2017. november 14.)
  4. Integritás az ügyfélszolgálati munkában (2017. november 16.)
  5. Szakmai nap a Belügyminisztérium és az Állami Számvevőszék szakembereivel (2017. november 23.)
  6. Értékelvűség az üzleti életben (2017. november 28.)
  7. Szervezeti integritás erősítése a közszolgálatban (2017. december 5.)
  8. Kockázatkezelési módszertan - műhelymunka (2017. december 7.)
  9. Folytatódnak az integritást támogató rendezvények (2018. január 22.)
  10. Integrált kockázatkezelési rendszert támogató műhelymunka az önkormányzatok számára (2018. január 25.)

Ezek jellemzően egy-két képes beszámolók arról, hogy egyes főosztályok vagy önkormányzatok valamilyen – virágnyelven előadott –, a korrupciót, mint jelenséget érintő, „kapacitásfejlesztésről”, illetve „szemléletváltásról” szóló előadáson vettek részt.

Olyan apróságok pedig, mint hogy kiesik 165 milliárd forint, amit offshore cégek kerestek a letelepedési kötvényes üzletekkel, vagy hogy egy vidéki kormánypárti polgármester produkálta a magyar gazdaságtörténet legnagyobb eredeti tőkefelhalmozását, fel sem merülnek, a hangsúly inkább a közúti bírságnál felmerülő lefizetésekre, a hálapénzre meg a forgalmi vizsgán átcsúsztatott készpénzre koncentrálódik, miközben a korrupciót valami megfoghatatlan szellemként kezelik, hogy inkább integritásról és kockázatértékelésről van szó.

A kormány mintha csak a hétköznapi ügyek aprópénzeit tekintené korrupciónak, ezek ellen indít kockázatkezelési műhelymunkát európai uniós pénzből. Pedig még ők is definiálják a korrupciótKorrupció fogalma: a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) XXVII. Fejezetén belüli tényállások és azokon túlmutató minden olyan társadalmi jelenség, amely során valaki a rábízott hatalommal magán- vagy csoportelőny érdekében visszaél.”

És azt is pontosan tudják, miért kellene fellépni ellene: „A korrupció aláássa az intézmények működésébe vetett közbizalmat, rombolja a jogállamiságot, a demokratikus értékeket és alapelveket, csökkenti a versenyképességet, valamint az állami bevételeket, továbbá erősíti a bűnözést. Súlyos veszélyt jelent a társadalom stabilitására és biztonságára. Az ellene való fellépés hiányában tartós, mélyreható, az emberek életét súlyosan terhelő gazdasági, illetve társadalmi károkat okoz. ”

Külföldön évekkel ezelőtt letettek a korrupciómegelőzésről

Ami még jelképesebb, az az, hogy az oldalnak van angol nyelvű verziója is, amin még mindig ott van a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership), mint partner, pedig abból 2016-ban kiléptünk. Ez nem is csoda, hiszen már 2014 vége óta nem frissül az oldal.

photo_camera Forrás: http://corruptionprevention.gov.hu

Az igazi ínyencek pedig azt is megfigyelhették, hogy a korrupciómegelőzés Mariana-árka az oldal 2014 óta nem frissülő angol verziójának akadálymentesített változata.

Decemberben írtunk a megadott korrupciomegelozes@bm.gov.hu címre, hogy az angol honlap miért nem frissül jó ideje, de nem kaptunk választ.

Érdemes megnézni például az egyik brit kormányzati antikorrupciós oldalt, ahol rendszeresen számolnak be még konkrét technológiai és olajipari óriáscégek volt vezetőinek korrupciós ügyeiről is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.