Merkel bedurvul: annak adna több támogatást, aki részt vesz a migrációs válság közös kezelésében

2018 február 21., szerda 8:49
494

Ezen a héten kezdődnek a várhatóan hosszas tárgyalások az Európai Unió következő költségvetéséről. Ezek mindig kemény viták, de most különösen nehéz helyzetet kell kezelnie a tagállamoknak, hiszen valahogy pótolni kell a kieső brit befizetéseket. Ez azt is jelenti, hogy még több teher hárulhat a német adófizetőkre és egyben még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy mit akar a német kormány.

Márpedig a Financial Times által megszerzett tervezet szerint 

Merkelék azt akarják, hogy a jogállami keretek tiszteletben tartása és a migrációs válság közös kezelésében való részvétel legyen a feltétele az uniós támogatásoknak.

A német kormánykoalíció pártjainak előzetes megállapodása kimondja, hogy növelik a befizetéseket, de az uniós vezetőkhöz már január végén eljuttatott tervezetük a strukturális és regionális támogatások szétosztását - eddig példátlan módon - az EU alapértékeinek való megfeleléshez kötné. Ezen alapértékek közül kiemelik a demokratikus intézményrendszert és a szolidaritást, vagyis az együttműködést a menedékkérők elosztásában és befogadásában.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Financial Times értékelése szerint ez a lépés az újabb jele annak, hogy Németország nehezen viseli a magyar és a lengyel kormány manővereit, amivel kivonják magukat a közös teherviselés alól, leépítik a jogállam intézményeit, miközben fő haszonélvezői az uniós forrásoknak.

A pénzügyi világlap forrásai szerint a német kormány már elővezette ezt a tervét a tagállamok képviselőinek a hét elején folytatott egyeztetéseken.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt