Merkel bedurvul: annak adna több támogatást, aki részt vesz a migrációs válság közös kezelésében

POLITIKA
2018 február 21., 08:49

Ezen a héten kezdődnek a várhatóan hosszas tárgyalások az Európai Unió következő költségvetéséről. Ezek mindig kemény viták, de most különösen nehéz helyzetet kell kezelnie a tagállamoknak, hiszen valahogy pótolni kell a kieső brit befizetéseket. Ez azt is jelenti, hogy még több teher hárulhat a német adófizetőkre és egyben még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy mit akar a német kormány.

Márpedig a Financial Times által megszerzett tervezet szerint 

Merkelék azt akarják, hogy a jogállami keretek tiszteletben tartása és a migrációs válság közös kezelésében való részvétel legyen a feltétele az uniós támogatásoknak.

A német kormánykoalíció pártjainak előzetes megállapodása kimondja, hogy növelik a befizetéseket, de az uniós vezetőkhöz már január végén eljuttatott tervezetük a strukturális és regionális támogatások szétosztását - eddig példátlan módon - az EU alapértékeinek való megfeleléshez kötné. Ezen alapértékek közül kiemelik a demokratikus intézményrendszert és a szolidaritást, vagyis az együttműködést a menedékkérők elosztásában és befogadásában.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Financial Times értékelése szerint ez a lépés az újabb jele annak, hogy Németország nehezen viseli a magyar és a lengyel kormány manővereit, amivel kivonják magukat a közös teherviselés alól, leépítik a jogállam intézményeit, miközben fő haszonélvezői az uniós forrásoknak.

A pénzügyi világlap forrásai szerint a német kormány már elővezette ezt a tervét a tagállamok képviselőinek a hét elején folytatott egyeztetéseken.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.