Muminbotrány ingerli a japán fiatalokat

külföld
2018 február 23., 08:34
comments 165

Több mint 580 ezer japán diák írta meg a napokban a központi egyetemi felvételi tesztet, ahol minden pont nagyon sokat számít. 

Az egyik kérdés az volt, hogy melyik országban élnek a muminok.

A muminok Tove Jansson írónő vízilószerű karakterei, akik rendkívül népszerűek Japánban. Jansson Finnországban született és élt, de a svéd kisebbség tagjaként az eredeti mumin könyveket svédül írta. És soha nem tért ki arra, hogy melyik országban élnek a muminok.

A teszt megoldókulcsa szerint a helyes válasz Finnország lett volna. Ezt azonban sok diák vitatja. 

A finn miniszterelnököt muminokkal köszöntik Nagakutéban, 2005 májusában.
photo_camera A finn miniszterelnököt muminokkal köszöntik Nagakutéban, 2005 májusában. Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Egyrészt azért, mert egyik mumin történetben sincs ez benne, másrészt a tesztkérdés mellett illusztrációként szereplő képregény részleten svéd nyelvű felirat volt. A panaszos diákok szerint abból nem következik a muminok finnországi lakóhelye, hogy alkotójuk Finnországban élt. A kérdés a japán skandinavisztikusok szerint is helytelen és megválaszolhatatlan volt.

A mumin-botrányban megkérdezték a tokiói finn követséget is, ahol a sajtóattasé azt mondta, hogy képzeletbeli vidéken játszódnak a mumin-történetek, vagyis ez alapján nem helyes a teszt elvárt válasza.

A finn külügyminiszter is megszólalt végül az ügyben, aki pont Japánban volt hivatalos úton a botrány kitörése után nem sokkal. Ő azt mondta, hogy a muminok 

"mindannyiunk szívében élnek". 

(asiancorrespondent.com, kyodonews.net, japantimes.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.