Muminbotrány ingerli a japán fiatalokat

Több mint 580 ezer japán diák írta meg a napokban a központi egyetemi felvételi tesztet, ahol minden pont nagyon sokat számít. 

Az egyik kérdés az volt, hogy melyik országban élnek a muminok.

A muminok Tove Jansson írónő vízilószerű karakterei, akik rendkívül népszerűek Japánban. Jansson Finnországban született és élt, de a svéd kisebbség tagjaként az eredeti mumin könyveket svédül írta. És soha nem tért ki arra, hogy melyik országban élnek a muminok.

A teszt megoldókulcsa szerint a helyes válasz Finnország lett volna. Ezt azonban sok diák vitatja. 

A finn miniszterelnököt muminokkal köszöntik Nagakutéban, 2005 májusában.Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Egyrészt azért, mert egyik mumin történetben sincs ez benne, másrészt a tesztkérdés mellett illusztrációként szereplő képregény részleten svéd nyelvű felirat volt. A panaszos diákok szerint abból nem következik a muminok finnországi lakóhelye, hogy alkotójuk Finnországban élt. A kérdés a japán skandinavisztikusok szerint is helytelen és megválaszolhatatlan volt.

A mumin-botrányban megkérdezték a tokiói finn követséget is, ahol a sajtóattasé azt mondta, hogy képzeletbeli vidéken játszódnak a mumin-történetek, vagyis ez alapján nem helyes a teszt elvárt válasza.

A finn külügyminiszter is megszólalt végül az ügyben, aki pont Japánban volt hivatalos úton a botrány kitörése után nem sokkal. Ő azt mondta, hogy a muminok 

"mindannyiunk szívében élnek". 

(asiancorrespondent.com, kyodonews.net, japantimes.com)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.