A Fidesz minden trükkje kevés volt Márki-Zay ellen, a hódmezővásárhelyieket még fenyegetéssel sem sikerült meggyőzni

POLITIKA
2018 február 26., 15:10
comments 216

Hódmezővásárhely valóban a főpróbája volt annak, amire a Fidesztől számítani lehet a kampányban, a teljes eszköztárukat bevetették. Hiába próbálják utólag kisebbíteni az elbukott polgármesterválasztás jelentőségét vagy egy szintre hozni azt egy kiskunhalasi önkormányzati képviselőválasztással, előzetesen nem titkolták, milyen nagy jelentősége van a hódmezővásárhelyi szavazásnak.

Hegedűs Zoltán és Lázár János Hódmezővásárhelyen sajtótájékoztatót tart 2018. február 25-én, miután kiderült, Márki-Zay Péter nyerte a polgármester-választást.
photo_camera Lázár János és embere, Hegedűs Zoltán Fotó: Halász Júlia/444

Nemcsak Lázár hangoztatta ezt nyíltan. A Fidesz listás embere, pártigazgató, alelnök Kubatov Gábor a Délmagyarnak nyilatkozva két hete még simán egyetértett azzal, hogy ez április 8-a főpróbája. 

„Az ellenzék összeállt egy csapatba, beálltak egy jelölt mögé, méghozzá egy olyan városban, ahol a sikerek megkérdőjelezhetetlenek. Hódmezővásárhelyen Rapcsák András, Lázár János és Almási István egyaránt nagy dolgot vitt véghez: egy mezővárosból egy fantasztikus helyet csináltak.

Az ő eredményeiket megkérdőjelezni pusztán politikai szempontból furcsa helyzetet idéz elő. Lehet a Fidesszel nem szimpatizálni, de a Vásárhelyen élők számára nem kérdés, hogy van-e szükség változásra, hiszen egyértelmű, hogy nem lehet jobb jelöltet és csapatot találni, mint a miénk.

Az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy kellemetlen helyzetbe hozzon minket, de nem fog sikerülni, mert a vásárhelyiek józanul gondolkoznak az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján.”

Hivatalosan nem köthető minden lépés a Fideszhez, de hogy mindezzel az ő elöltjük esélyeit akarták javítani, az biztos: 

  • A helyi plébános lényegében kiátkozta az egyébként nem baloldali, hanem hívő keresztény Márki-Zayt a közösségből, és kampányolt a fideszes jelölttel közösen Kiss-Rigó László is. Nem számított, Márki-Zay a győztes beszédében ráadásul azzal vágott vissza, hogy az indulása bejelentése óta érezte a Jóisten támogatását, ennek is köszönhette a sikerét.  
  • A semmiből elindult egy ellenzékinek tűnő jelölt, Hernádi Gyula, hogy megossza a független, de a valamennyi jelentősebb ellenzéki pártok támogatását élvező Márki-Zay szavazatait. Hernádi azt mondta, hogy kapott egy hívást, ami után eldöntötte, hogy elindul. Emiatt egyébként az MSZP-ből is kizárták. Hernádi a szavazatok 1 százalékát sem szerezte meg. Márki-Zay eredményváróján rendszeresen skandálták a "Hol vagy, Gyula?" rigmust. Hernádi Gyula még a kampányszlogenjét is a Fidesztől "kölcsönözte", távolságtartóan egyes szám harmadik személyben beszélve magáról. 
photo_camera Fotó: Halász Júlia
  • A hódmezővásárhelyi nyugdíjasok az időközi választások előtt kaptak 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt. Ezt állítólag a húsvéti időpontról hozták előre. Ami azt is jelenti, hogy április 8-án az orzság valamennyi nyugdíjasa számíthat az utalványra, a szinte biztosan ingyen osztogatott sonka mellé.
  • Hegedűs Zoltán személyében egy olyan fideszes jelöltet állítottak ki, akiben az önálló gondolat szikrája sem látszott, de mögötte állt egy erős ember, aki helyben nem Orbán Viktor volt, hanem Lázár János. Szerveztek számára bejárásokat, átadásokat, igaz úgy, mintha Lázár János egy kartonfigurát vitt volna magával. 
Balog Zoltán, Hegedűs Zoltán alpolgármester, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatója (b-j) a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ felújított épülete átadásán 2018. február 17-én.
photo_camera Balog Zoltán, Hegedűs Zoltán alpolgármester, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bálint Gabriella, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központ főigazgatója (b-j) a Kagylóhéj Család- és Gyermekjóléti Központ felújított épülete átadásán 2018. február 17-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA
Varga Mihály és Lázár János vezették a pályáztatással foglalkozó intézményeket.
photo_camera Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Hegedûs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester (b2), Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b-j) a Hódmezõvásárhelyi Járási Hivatal kibõvített ügyfélszolgálatán, az átadás napján, 2018. január 29-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA
  • Még Orbán Viktorhoz is bevitte Lázár János, ezt utólag meg is próbálta elfelejtetni Mráz Ágosoton, a Nézőpont agya: 
photo_camera A miniszterelnki dolgozóban február 7-én Fotó: Orbán Viktor/Facebook
  • A győzelmében biztos fideszes jelölt nem állt ki vitára Márki-Zay Péterrel. Ezt azzal indokolta, hogy nem vitázik hazug emberrel, aki gyűlöletet szít a városban. Pedig érdekes lett volna, ahogy Lázár János szinkronizálja Hegedűst, mint a közös interjújukban.
  • Márki-Zayról az utolsó pillanatban olyan szórólapok jelentek meg, amiben felsorolták a támogatóit, a "szégyenlistára" ráraktak egy 92 éves pedagógust is, akit a fideszes jelölt két éve még személyesen köszöntött fel. A szórólapot nem a Fidesz adta ki, de elég egyértelmű, hogy kinek az érdekében jelent meg.

Ezt szórták ki pénteken Hódmezővásárhelyen.

A szórólap egyik fele fideszes propagandát tartalmaz.
photo_camera A szórólap másik oldala, Sorossal és Simicskával, tisztán fideszes propagandával Fotó: Facebook
  • Sorosozás volt-e? Egyenesen Lázártól: „Arra kell felkészülni, hogy a Soros György által közvetve és közvetlenül is fizetett – majd a közvetve fizetésről is sok minden ki fog derülni a következő hetekben –, ezek az emberek meg akarják zavarni a vásárhelyi választást, ebben száz százalékban biztos vagyok. Könnyen lehet, hogy megpróbálják botrányba fullasztani, mert ha nem tudnak nyerni, akkor az az érdekük, hogy megakadályozzák a demokratikus választást Hódmezővásárhelyen most vasárnap.” 

De ami igazán érdekes, hogy nem működött az a fenyegetőzés sem, ami a kampányokban a kormánypártok állandó aduja: ha nem a mi emberünkre szavaztok, megszívatunk titeket.

Mindezt Putnok polgármestere, Tamás Barnabás fogalmazta meg pár megyével arrébb egészen egyértelműen, amikor a környékbeli kistelepülések polgármestereinek üzent április 8-áról:

„A Fidesz nyer, mert azzal azért tisztában vagytok, hogy nyer, és ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat.”

Ő volt az is, aki elég egyszerű képpel arra fordította le október 23-i beszédében a választások tétjét, hogy ki fér oda a fazékhoz. „Tudjuk nagyon jól, hogy választások jönnek, választások mennek. Nem mindig gondolkodik helyesen a választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá.” 

Kevésbé élesen Lázár is belengette a fenyegetést a hódmezővásárhelyi kampányban:

„A választás tétje, hogy Hódmezővásárhely nyertes város lesz, vagy vesztes város lesz. Én úgy gondolom, hogy Hódmezővásárhely akkor lesz nyertes város, ha Hegedűs Zoltán vezeti az önkormányzatot, ha Hegedűs Zoltán lesz a város polgármestere. Ha nem Hegedűs Zoltán vezeti a város önkormányzatát mint polgármester, akkor Hódmezővásárhely polgárai vesztesek lesznek. Aki azt akarja, hogy a város nyertes legyen, attól azt kérem és azt javaslom számára, hogy szavazzon Hegedűs Zoltánra. Azért teszem ezt, mert úgy gondolom, hogy Hódmezővásárhely fejlődése a tét és Orbán Viktorhoz hasonlóan én is úgy látom, hogy Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg”.

Volt ennek ilyen verziója is Lázártól: 

„Ha nem szavaznak Hegedűs Zoltánra, azzal ugyan saját magukkal jól kitolnak, de a barátság még megmarad.” 

Kósa Lajos, a megyei jogi városoknak ígért százmilliárdokért felelős minisztere pedig mondta is, meg nem is, de azért lehetett a sorok között olvasni, hogy akkor biztosan jön a pénz, ha Hegedűs lesz a polgármester, akkor viszont lehetnek gondok, ha Márki-Zay.

link Forrás

"Azért nem merem kimondani azt, hogy ha ott megválasztják a függetlent jelöltet, akkor ugyanúgy érkeznek a pénzek, mert nem mondhatom, hogy ő egy talpig becsületes ember" – mondta előzetesen Kósa Márki-Zayról, és megígérte, hogy ha mégis a független jelölt nyer, mindent kétszer-háromszor ellenőrizni fognak majd.

Mindezt úgy, hogy Lázár nemrég a kormányinfón szokatlanul nyíltan beleszállt a Fidesz hatvani jelöltjébe, Szabó Zsolt államtitkárba, amiért személyes viták miatt a fideszes politikus elterli az uniós pályázatokat Hatvanból a környező településekhez, ezzel szívatva a várost. Tavaly Hatvan 19 pályázatot adott be, összesen 6,4 milliárd forint uniós pénzre. Ehhez képest a Magyar Nemzet információi szerint mindössze 55 milliós támogatást ítéletek meg a városnak. Lázár felülvizsgáltatja a pályázatokat. 

Hogy a saját szavazóik mozgosítását megoldó, de az ellenzéket egy, ennél erősebb közös táborba terelő főpróbából mit szűrnek le a hirtelen verhetően tűnő Fideszben, mennyire gyengül meg Lázár János Rogán Antallal szemben, az majd kiderül. Ahogy az is, hogy a putnoki polgármesterből látnokot faragnak-e és a Fidesz megtorolja a Hódmezővásárhelyen a félrement szavazást, hogy értsenek abból a többi településen, vagy nem keménykednek, amivel viszont saját maguk hatástalanítják a nem lesz pénz, ha rosszul szavaztok fenyegetést. 

Mindenesetre Mészáros Lőrinc tévéje már tegnap este leszűrte a tanulságot, keményebben kellett volna kampányolni: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.