Nem mond le a szlovák belügyminiszter

külföld
2018 március 03., 19:16
comments 23

Nem mond le a posztjáról Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, hanem „minden erejével” a meggyilkolt újságíró ügyének kivizsgálására összpontosít. Ezt maga a miniszter jelentette be a szlovák közszolgálati rádió egyik műsorában szombaton.

„Ebben a pillanatban a kettős gyilkosság kivizsgálása a legfontosabb (...), a többiről később napokig lehet még beszélni” – mondta a belügyminiszter, akinek a lemondását, Tibor Gaspar országos rendőr-főkapitányéval együtt, Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolása után kezdték el követelni ellenzéki politikusok, a sajtó meg a kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd néhány politikusa.

„Az én feladatom biztosítani azt, hogy ezt az ügyet kivizsgálják” – mondta Kalinák, aki szerint minden erőforrást az ügy felderítésére fordítanak, azon több száz ember dolgozik.

Az utóbbi években Robert Kalinákot – különböző indokokra hivatkozva – többször próbálták leváltani a pozsonyi törvényhozásban ellenzéki pártok, akit különböző vádakkal illettek.

Robert Kalinák a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) alelnöke, Fico egyik bizalmasa.

A Most-Híd párt csütörtökön szólította fel lemondásra a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt. Bugár Béla pártelnök a kibővített elnökségi ülés után azt mondta: a legnagyobb kormánypártnak kell lépést tennie a helyzet megnyugtató rendezésére, ettől teszik függővé a Most-Híd következő döntését.

Kalinák bejelentésére reagálva a Most-Híd közölte, hogy összehívták az Országos Tanácsot (OT), a párt széles körű döntéshozó testületét március 12-re.

Eközben Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága, Andrej Kiska köztársasági elnök, Robert Fico kormányfő és Andrej Danko parlamenti elnök – tekintettel az országban történő eseményekre, törvény adta jogukkal élve – rendkívüli megjelenési időt kértek a szlovák közszolgálati televíziótól vasárnap estére.

Szombaton a Zsolnához közeli Stiavnikban, szülőfalujában eltemették Ján Kuciakot. A 27 éves újságírótól családján és volt kollégáin kívül több százan vettek végső búcsút. Kuciak menyasszonyát, Martina Kusnírovát egy nappal korábban temették el az Eperjeshez (Presov) közeli Gregorovcéban.

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát Nagymácsédon, közös házukban gyilkolták meg, a halálukat fej- és mellkaslövés okozta. A gyilkosság összefügghet Kuciak munkájával: az újságíró a szlovák kormány és az olasz maffia összefonódásáról írt.

Balról jobbra Tibor Gaspar rendőrfőnök, Robert Fico kormányfő és Robert Kalinak belügyminiszter eurókötegek mellett állva bejelenti, 1 millió eurót ajánlanak fel a nyomravezetőnek.
photo_camera Balról jobbra Tibor Gaspar rendőrfőnök, Robert Fico kormányfő és Robert Kalinak belügyminiszter eurókötegek mellett állva bejelenti, 1 millió eurót ajánlanak fel a nyomravezetőnek 2018. február 27-én. Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Az újságíró utolsó cikkét több lap is lehozta, több tízezren tüntettek Robert Fico kormánya ellen. Az ügyészség közben őrizetbe vette, majd szabadon is engedte az üggyel összefüggésben letartóztatott olaszokat(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.