Emma Stone tegnap még az internet kedvence volt Oscar-beszéde miatt, mára kiderült, hogy fehér feminista

FILM
2018 március 06., 09:30
comments 218

„A rendező az, akinek keze nyomát a film minden kockája magán viseli. A rendező az, aki képről képre, jelenetről jelentre, napról napról a stáb minden tagjával együtt dolgozva viszi előre a filmet.”

Így vezette fel az Oscar-díj átaádásán a legjobb rendező kategóriát, majd azzal fejezte be:

„Ez a négy férfi és Greta Gerwig mind mesterművet alkottak idén.”

Amit persze azonnal ünnepelni kezdtek azok a lapok, akik ünnepelni szokták az ilyesmit: tökéletes beszólás, stb., az internet egyik fele imádta, hogy ezzel a félmondattal fejezte ki, hogy még mindig kevés nőt díjaznak ebben a kategóriában. (Eddig összesen egy nő nyert Oscart a legjobb rendezését, Kathryn Bigelow.)

Aztán gyorsan megfordult a széljárás, és az internet másik fele megállapította:

Emma Stone a fehér feminizmus bűnébe esett.

Így most már arról jelennek meg cikkek (részben ugyanazoktól a lapoktól, akik elsőre még ünnepelték!), hogy Emma Stone ezzel a megjegyzéssel nem vette figyelembe, hogy a férfi jelöltek között vannak kisebbségekhez tartozók, a mexikói Guillermo del Toro (aki végül nyert, és a beszédét azzal kezdte, hogy bevándorló vagyok), és a fekete Jordan Peele.

Stone pedig elcsúszott az interszekcionális feminizmus akadálypályáján azzal, hogy fehér létére kiemelte a sorból az egyetlen fehér nőt, miközben „nem emelte ki azokat a férfiakat, akik más típusú elnyomásokkal néznek szembe”.

Ezen ki is borultak sokan, és a fehér feminizmus csúcsának nevezték ezt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt