A Momentum jelöltjének visszalépése után sem látni, hogy lesz-e ellenzéki összefogás Németh Szilárddal szemben Csepelen

politika
2018 március 26., 07:24

A csepeli-soroksári választókerület kiemelt figyelmet kap az idei választásokon, nemcsak azért, mert itt indul képviselő-jelöltként a mai Fidesz emblematikus arca, Németh Szilárd, hanem mert 2014-ben ez volt az a körzet, ahol ellenzéki összefogással sikerült megverni a Fideszt és emblematikus arcát, Németh Szilárdot. 

Egyelőre viszont úgy fest, hogy idén könnyebb dolga lehet a Fidesz jelöltjének, ugyanis az ellenzéki összefogás dadog a választókerületben: jelen állás szerint a 2014-ben nyerő, az Együtt színeiben induló Szabó Szabolcs mellett az MSZP-P jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó és az LMP-s Tenk András is indul a választásokon. Indul a Jobbik is, melynek vezetése már jelezte, hogy nem tárgyalnak egyetlen választókerületben sem, de Csepel annyiban is különleges helyszín, hogy a felmérések szerint itt akár a Jobbik visszalépése nélkül is meg lehetne esélye egy baloldali ellenzéki jelöltnek, feltéve, ha csak egyikük maradna. 

Vasárnapig úgy volt, hogy a Momentum is indít jelöltet, de Dukán András tegnap bejelentette, hogy visszalép a kerületben Szabó Szabolcs javára. A Momentum jelöltjét a korábbi kutatások egy százalékra mérték, azaz a visszalépése nagy szavazattömeget vélhetően nem hoz Szabó számára, de ezzel együtt is csökkent a választható pártok száma, ami nyilván kedvezhet az ellenzéki koordinációnak. 

Az viszont még mindig nagy kérdés, hogy hogyan fog alakulni ez a koordináció. Az Együtt színeiben induló, 2014-ben kevesebb mint egy százalékponttal győzedelmeskedő Szabó Szabolcs kérdésünkre azt mondta, hogy ennek a kérdésnek pártvezetői szinten kell eldőlnie, múlt héten zajlott is erről szóló tárgyalás Karácsony Gergely kezdeményezésére, és a héten várhatóan folytatódni fog majd. Hangsúlyozta, hogy egyedi alkuk nem képzelhetőek el, vagy pártok közötti megállapodás kell szülessen, vagy egyedi visszalépések történhetnek meg, mint ahogy Juhász Péter is tette a hétvégén a Belvárosban. Ugyanakkor az sem Juhász magánakciója volt, hanem az Együtt elnöksége döntött róla. 

Az MSZP-P jelöltje, Bangóné Borbély Ildikó elmondta, hogy egyeztetések a pártvezetések szintjén zajlanak, ugyanakkor ő biztos benne, hogy ez a kérdés április 8-áig meg fog oldódni. Elmondása szerint ő azért döntött végül az indulás mellett, mert Szabó nem fogadta el az MSZP-P-Liberálisok-féle együttműködést, azóta pedig azt tapasztalja, hogy az Együtt gyűlöletkampányt folytat ellene a kerületben, és úgy látja, hogy az Együtt nem a NER lebontásáért dolgozik, hanem a politikai túléléséért. 

Kitért a Republikon múlt heti felmérésére, amely szerint ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt a kerületben. Korábban amúgy Bangónét mérte a legnépszerűbbnek a Közös Ország Mozgalom által megrendelt kutatás is, de ugyanott azt is találták, hogy Szabó Szabolcs az integratívabb jelölt, azaz a különféle visszalépési variációk esetén vélhetően rá szavaznának át többen. 

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e egy olyan forgatókönyv, hogy végül Bangóné lépjen vissza a kerületben, a képviselő-jelölt elmondta, hogy nem akar ártani a csepeli és soroksári embereknek, ezért nem tart elképzelhetőnek egy olyan helyzetet, hogy a baloldali ellenzéki jelöltek mind induljanak, és megismételte, szerinte meg fog oldódni ez a helyzet április 8-áig. 

Az LMP színeiben induló Tenk András kérdésünkre elmondta, hogy a párt kongresszusi határozata alapján március közepéig kellett lefolytatni az egyeztetéseket, eddig a határidőig pedig ebben a választókerületben semmiféle megkeresés tárgyalásokkal kapcsolatban nem történt. Tenk egyelőre nem tervez visszalépni, mint mondta, ezt már a Gulyás Mártonék által szervezett képviselői vitán is kifejtette: szerinte azt a politikai váltógazdaságot kéne leváltani, amelyiknek a képviselői az elmúlt 20 évben váltogatták egymást. „Miért mi lépjünk vissza?” – tette fel a kérdést Tenk, majd azzal folytatta, hogy mögöttük nincsenek politikailag lefutott emberek, mint a többi párt esetében, és szerinte az is egy nagy kérdés, hogy az LMP szavazói egyáltalán átszavaznának-e egy másik párt jelöltjére. 

Az LMP jelöltjének indulásáról vagy visszalépéséről csak a párt vezetése dönthet, mint Tenk elmondta, egyéni partizánakciók nem képzelhetőek el. És egyelőre nem terveznek visszalépni, de ha megkeresik őket, egyeztetni természetesen fognak. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.