A határon túlról érkező levélszavazatok 16 százaléka érvénytelen volt

Csütörtök reggelig 30 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel csütörtök reggelig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), és 

a szavazási iratok közel 16 százaléka érvénytelen volt.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Az NVI a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdte meg. 

Az NVI csütörtökig 30 909 szavazási iratot dolgozott fel, ebből 26 049 volt érvényes, 4860 pedig érvénytelen. 

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

Március végéig 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált. 

A 2014-es választásokon idején még csak 193 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben. Akkor közülük 128 ezren szavaztak. Négy éve a határon túli szavazatok 95 százalékát a Fidesz kapta.

Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy nem küldött-e vissza több szavazási iratot. 

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve. (MTI)