A határon túlról érkező levélszavazatok 16 százaléka érvénytelen volt

POLITIKA
2018 április 05., 18:12
comments 299

Csütörtök reggelig 30 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel csütörtök reggelig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), és 

a szavazási iratok közel 16 százaléka érvénytelen volt.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Az NVI a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdte meg. 

Az NVI csütörtökig 30 909 szavazási iratot dolgozott fel, ebből 26 049 volt érvényes, 4860 pedig érvénytelen. 

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

Március végéig 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált. 

A 2014-es választásokon idején még csak 193 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben. Akkor közülük 128 ezren szavaztak. Négy éve a határon túli szavazatok 95 százalékát a Fidesz kapta.

Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy nem küldött-e vissza több szavazási iratot. 

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.