Utoljára egy szerb háborús bűnös nevezte idegen ügynöknek a vajdasági akadémikust, aki felkerült a Figyelő listájára

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A haláláig a Fideszre szavazó professzor fia és Orbán egykori mentora után újabb erős reakció érkezett a Figyelő zsoldoslistájára. 

A vajdasági Szabad Magyar Szó ír róla, hogy Várady Tibor nagybecskereki születésű jogász-akadémikust is sikerült fizetett Soros-ügynöknek bélyegezni. Várady a nagyszerű újvidéki lap, az Új Symposion egyik alapítója volt, de jogászként futott be nemzetközi karriert, a CEU mellett például a Harvardon is oktatott. 

A vajdasági portál szerint „évtizedeket fordított arra, hogy magyar nyelvű egyetemi oktatást teremtsen Vajdaságban, hogy megvalósítsa – éppen szerb kapcsolatain keresztül – a nemzeti tanácsokra alapuló, legalábbis kulturális autonómiát”, továbbá saját pénzéből alapított ösztöndíjat vajdasági diákoknak.

Fotó: Youtube

Várady maga is reagált a Vajdasági Televízióban, és elmondta, hogy őt eddig nyilvánosan csak egyszer nevezték idegen ügynöknek, és nem más, mint a háborús bűnökért elítélt, a magyarokat vérfürdővel és kitelepítéssel fenyegető  Vojislav Šešelj csetnikvezér.

„Természetesen nagyon kellemetlenül érintett a hír, de nem először szembesülök ilyesmivel. Amikor a hetvenes években az újvidéki Jogi Karon magyar nyelvű oktatást igyekeztem bevezetni, keringtek olyan hírek, hogy valakinek az ügynöke vagyok, de ez nem került a sajtóba. A párhuzamos magyar oktatás pedig megindult. Aztán a kilencvenes években Šešelj állította, valamilyen figyelőket emlegetve – és ez a sajtóban is megjelent –, hogy idegen ügynökként azon dolgozom, hogy Vajdaságot visszacsatoljam Magyarországhoz”

- emlékszik vissza Várady, majd folytatja:

„Most pontosítva lett, hogy kinek az ügynöke vagyok (Soros Györgyé), csak az maradt ki, hogy mi a feladatom. Pedig ez engem is érdekelne. A CEU-n valóban dolgoztam két évtizeden át – három éve mentem nyugdíjba. Külkereskedelmi jogot és nemzetközi vitarendezést tanítottam. Bevezettem egy új tantárgyat, amely kisebbségi jogokkal foglalkozott – mert ezt a témát egész életemben fontosnak tartottam.”

A Szabad Magyar Szó által idézett nyilatkozat ezzel zárul:

„Szomorú nézni ezeket a listákat és híreszteléseket, melyek tiporni igyekeznek minden polgári gondolkodást. Míg nézegetem őket, szeretnék kilépni a bénító polarizációból. Azt hiszem, ez most nem jobboldal vagy baloldal, nem konzervativizmus vagy liberalizmus – ez marhaság.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.