Elengedték Navalnijt

külföld
2018 május 06., 13:29
comments 16

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt szombaton majd 1600 tüntetővel együtt vette őrizetbe az orosz rendőrség, mert országszerte tiltakoztak Putyin rendszere ellen. Az apropót Vlagyimir Putyin hétfői elnöki beiktatása adta, a politikus most kezdi meg a negyedik ciklusát.

Most azonban a rendőrség elengedte Navalnijt azzal, hogy pénteken el kell majd mennie a bíróságra. Itt majd 30 nap börtönre ítélhetik illegális tüntetés szervezése miatt, és azért, mert nem engedelmeskedett a rendőröknek.

„Úgy tűnik, leért a parancs, hogy ne börtönözzenek be senkit a beiktatásig”

- kommentálta a politikus, aki egyébként volt már börtönben 2 hónapot tavaly, miután szintén egy Putyin elleni tüntetésen őrizetbe vették.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon 2017 márciusán.
photo_camera Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon tavaly márciusban. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A szombati tüntetéseken csak Moszkvában kb. 700 embert vettek őrizetbe, és a rendőri brutalitás miatt szót emelt több civilszervezet is. Különösen az verte ki a biztosítékot, hogy egyes beszámolók szerint a magukat kozákoknak nevező Putyin-párti aktivisták lényegében asszisztáltak a letartóztatásokhoz, és a rendőrséggel együtt (több városban a rendőrök helyett) jártak el. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.