Elengedték Navalnijt

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt szombaton majd 1600 tüntetővel együtt vette őrizetbe az orosz rendőrség, mert országszerte tiltakoztak Putyin rendszere ellen. Az apropót Vlagyimir Putyin hétfői elnöki beiktatása adta, a politikus most kezdi meg a negyedik ciklusát.

Most azonban a rendőrség elengedte Navalnijt azzal, hogy pénteken el kell majd mennie a bíróságra. Itt majd 30 nap börtönre ítélhetik illegális tüntetés szervezése miatt, és azért, mert nem engedelmeskedett a rendőröknek.

„Úgy tűnik, leért a parancs, hogy ne börtönözzenek be senkit a beiktatásig”

- kommentálta a politikus, aki egyébként volt már börtönben 2 hónapot tavaly, miután szintén egy Putyin elleni tüntetésen őrizetbe vették.

Alekszej Navalnij egy moszkvai bíróságon tavaly márciusban.Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A szombati tüntetéseken csak Moszkvában kb. 700 embert vettek őrizetbe, és a rendőri brutalitás miatt szót emelt több civilszervezet is. Különösen az verte ki a biztosítékot, hogy egyes beszámolók szerint a magukat kozákoknak nevező Putyin-párti aktivisták lényegében asszisztáltak a letartóztatásokhoz, és a rendőrséggel együtt (több városban a rendőrök helyett) jártak el. (Guardian)