Amnesty: kardokkal mészároltak a rohingya fegyveresek

külföld
2018 május 22., 16:31
comments 97

Az Amnesty International átfogó helyszíni kutatása szerint

„egy puskákkal és kardokkal felszerelkezett rohingya fegyveres csoport legalább egy, de valószínűsíthetően két tömegmészárlást követett el, amelyek során 99 hindu nőt, férfit és gyermeket öltek meg.”

Az Arakán Rohingya Felszabadítási Hadsereget (ARSA) terheli a felelősség több hindu falusi kivégzéséért is 2017 augusztusában - állítja az Amnesty több tucatnyi Mianmarban és Bangladesben készített interjú és az ott készült képeket elemző törvényszéki patológusok véleménye alapján.

„Nem lehet nem tudomást venni az ARSA kegyetlenségéről, ami örök emléket hagyott az általunk megkérdezett túlélőkben.

Ugyanannyira fontos, hogy ezeknek a jogsértéseknek az elkövetőit is felelősségre vonják, mint hogy a rohingyák ellen emberiesség elleni bűncselekményeket elkövető mianmari hatóságokat is utolérje az igazságszolgáltatás”

- mondta Tirana Hassan, az Amnesty International krízisekkel foglalkozó igazgatója.

Az egyik mészárlást részletesen rekonstruálni tudták, miután beszéltek nyolc túlélővel. Ők mind azt mondták, hogy látták, ahogy rokonaikat megölik vagy hallották a sikoltásaikat. A 18 éves Raj Kumari ezt mesélte: „A férfiakat lemészárolták. Azt mondták, ne nézzünk rájuk... Kések voltak náluk. Vascsövek és ásók is voltak a kezükben... A bokrok között bújtunk el, de részben láttuk, hogy mi történik... A nagybátyám, az apám és a bátyám – mindannyiukat megölték.”

photo_camera Rohingya menekültek Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

A mianmari hadsereg már jóval az Amnesty által előtt leírt esetek előtt is üldözte a buddhista állam muzulmán rohingya kisebbségét, de az ARSA támadásait ürügynek használva minden eddiginél durvábban lépett fel ellenük. Az egész konfliktus hátteréről 2017 szeptemberében közöltünk hosszú cikket, azóta pedig többek között arról is írtunk, hogy

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában múlt héten a mianmari küldött kritizált egyes tagországokat, amiért azok csak az „egyik oldalával” foglalkoznak a történetnek, és nem veszik figyelembe az ARSA által elkövetett bűncselekményeket. Az Amnesty szerint azonban „a mianmari kormánynak semmi joga kritizálni a nemzetközi közösséget, amiért az egyoldalú, egészen addig, amíg nem teszi lehetővé, hogy független vizsgálatok indulhassanak Arakán államban.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.