3,6 milliárd világszerte: már minden második ember használja az interneteket

Balra Mary Meeker a TechCrunch egy 2016-os konferenciájánFotó: Steve Jennings/AFP

A  techvilág által egyik legtöbbre tartott internet-kutató, a kockázati tőkebefektetőként és egykori Wall Street-i elemzőként is ismert Mary Meeker szerdán közzétette éves jelentését az internethasználat globális trendjeiről. 

Meeker minden évben, egy kaliforniai Palos Verdes-i tech-konferencián mutatja be friss kutatásait, és mindig figyel arra is, hogy legyen legalább egy-két meghökkentő megállapítása. 

Meeker és stábja elemzésében idén arra jutott, hogy a bolygón immáron 3,6 milliárd ember használja az internetet valamilyen gyakoriság mellett, ez pedig már több, mint a bolygó népességének a fele. 

A másik legfontosabb megállapítása a kutatócsoportnak idén az volt, hogy 2017-re teljesen lelassult az okostelefon-forgalom, és ez volt az első év, hogy a készülékek szállítmányozása egyáltalán nem nőtt, sőt megrekedt, az árak pedig rohamosan zuhannak.

A felhasználási szokásokon ez egyelőre nem látszik: 

egy átlagos amerikai naponta 5,8 órán keresztül kapcsolódik valamilyen digitális médiumhoz, és ebből 3,3 órán keresztül mobileszközökhöz. 

A mobilfizetés területén továbbra is Kína vezet: több mint 500 millió kínai használja aktívan telefonját fizetéshez is. 

Kínával sokat foglalkozik a jelentés, ami többek közt megállapítja, hogy a kínai vállalatok ma már az amerikai nagy tech-cégek nyakán loholnak, legalábbis vállalati érték tekintetében: a 20 legnagyobb internetes cég közül 9 már kínai, 11 amerikai. Öt éve 9 volt amerikai és csak 2 kínai.

Meeker szerint a tech-cégek következő nagy kihívása az lesz, hogy az adatvédelmi aggályokat összeegyeztessék a személyre szabott felhasználói élményekkel és megoldásokkal. (Recode)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.