Németh Szilárd: Az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a török választás, Nyugat-Európában irigykedve nézik

POLITIKA
2018 június 25., 08:58
comments 201

Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, a Fidesz alelnöke szokás szerint interjút adott Breuer Péternek a Pirkadat című műsorban, ahol szóba került, hogy Recep Tayyip Erdogan nyerte meg a törökországi elnökválasztást, így minden korábbinál nagyobb hatalma lesz. (Ehhez az EU-s vezetők közül elsőként Orbán Viktor gratulált neki.)

Németh Szilárd arról beszélt, hogy „Törökország a NATO-nak egy megbízható tagja”, és „az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a választás”. Mint mondta:

„Nyugat-Európában nyilvánvaló, azok, akik ezt nem tudják megcsinálni, azok persze irigykedve, meg – hogy mondjam – fintorogva nézik ezt az egészet” – mondta Németh Szilárd, aki szerint „ugye nálunk is valami hasonló eredmény született, Napnál világosabb, ahol normálisan mennek a folyamatok, azt az emberek támogatják”.

link Forrás

A mostani választásról még nem nyilatkoztak a tisztaságát vizsgáló nemzetközi megfigyelők, de érdemes felidézni, hogy a tavalyi, Erdogan hatalmát kiterjesztő népszavazás után az Európa Tanács osztrák választási megfigyelője, Alev Korun azt mondta, akár 2,5 millió szavazatot, az összes leadott szavazat akár 5 százalékát is megmásíthatták, és a megfigyelők szerint a népszavazáson és a kampányban nem biztosítottak egyenlő feltételeket: míg Erdoganék élvezték a 2016-os puccskísérlet után gyakorlatilag állami ellenőrzés alá vont sajtó teljes támogatását, az ellenzék alig szólalhatott fel, aktivistáik ellen pedig rendszeresen felléptek a rendőrök.

Frissítés: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a vasárnapi törökországi választásokon sem.

A teljes beszélgetés itt látható:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.