Hat LMBTQ-aktivista hülyét csinált a primitív orosz meleglobbi-törvényből

ÉLET
2018 július 09., 17:06
comments 162

2013-ban fogadták el Oroszországban a „melegpropaganda-ellenes” törvényt, ami szöveg szerint ugyan nem tiltja a szivárványszínű pride-zászlókat, mégis számos esetben szolgált jogalapul hatósági akciókhoz, pénzbüntetéshez, elzáráshoz és börtönbüntetéshez is. 

Bárki ugyanis, aki Oroszországban nyilvános helyen „meleglobbizik”, pozitív színben tünteti fel a buzulást, veszélyezteti az orosz gyerkőcök szexuális épségét, ezért tetszőlegesen büntethető. 

A törvény nagy nyilvánosságot kapott a foci-vébé idején, és hiába próbálták az oroszok közleményben jelezni, hogy toleránsabbak lesznek mint valaha, maradtak kétségek egy olyan országgal szemben, ahol jelentős számban gyilkolják és kínozzák a melegeket. Elég abszurd helyzet, hogy összejön az egész világ játszani egy nagyot, és a vendégeknek azért kell aggódniuk, nehogy agyonverjék őket, mert valamiben mások mint a helyiek.

Erre a képtelenségre hívja fel a figyelmet a thehiddenflag projekt, azaz hat sanyol LMBTQ-aktivista, akik résztvevő csapatok mezét vették fel, hogy közösen formálják meg a zászlót, bármerre járjanak is épp Oroszországban:

link Forrás

„40 évvel ezután, hogy Gilbert Baker megalkotta a híres szivárványzászlót, még mindig vannak olyan országok, ahol üldözik és börtönzik a homoszexuálisokat és tiltják szimbólumaikat. Ilyen például Oroszország. (...) Úgy döntöttük, kihasználjuk, hogy az orosz vébé és a Pride hónapja idén egy időpontra esik, úgyhogy meglobogtatjuk a zászlót az orosz hatóságok előtt, méghozzá úgy, ahogy ők nem várnák: futballmezben” - írják az oldalon.

link Forrás

Az aktivisták Spanyolország, Hollandia, Brazília, Mexikó, Argentína és Kolumbia mezeit viselik. Mondjuk Hollandia speciel ki sem jutott a vébére, de meglepő lenne, ha épp erre ugranának az orosz rendőrök. (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.