Helló, emberiség, üdvözöllek az új földtörténeti korban, a Meghálajában!

TUDOMÁNY
2018 július 18., 06:17
comments 51

Új földtörténeti korban élünk, legalábbis erre jutottak az ezzel foglalkozó tudósok, akik ennek megfelelően ki is igazították a Nemzetközi Rétegtani Táblázatot, melyen mindezidáig korunkat a holocén időszak northgrippian korához sorolták.

A Nemzetközi Rétegtani Táblázat legutóbbi kiadásában már megjelenik a Meghálaja-kor, a Holocén időszak legújabb periódusa.
photo_camera A Nemzetközi Rétegtani Táblázat legutóbbi kiadásában már megjelenik a Meghálaja-kor, a Holocén időszak legújabb periódusa. Fotó: Nemzetközi Rétegtani Társaság

A rétegtanászok a földtörténeti korokat globális változásokat hozó eseményekhez kötik, és most az indiai Meghálaja államban lévő barlangokban talált üledékek vizsgálata alapján arra jutottak, hogy úgy 4200 éve, vagyis az első nagy civilizációk kialakulása után a tengeráramlások változása miatt nagy szárazság alakult ki, amit bizony korszakhatárnak kell tekintenünk.

Vagyis a modern emberiség saját földtörténeti korban, az indiai állam után Meghálajának elnevezettben él.

Eddig úgy vélték, hogy még a 11700 éve az utolsó jégkorszak végével kezdődött holocén időszak második periódusában, a northgrippianban élünk. A holocén kezdetét a jégkorszak végét jelző felmelegedéshez kötötték, de korszakot aztán tovább osztották, mert 8300 éve a jégtakaró olvadásával az óceánokba ömlő édesvíz megzavarta az óceáni áramlatokat, és ez újra lehűlést okozott. Ennek következménye volt az a globális aszály is, amely 4200 évvel ezelőtt pusztított, és amit most a legújabb földtörténeti korszakhatárnak tekintenek. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.