Milliárdokat húznak be az államtól, de egy rendes honlapot sem dobnak össze maguknak

INTERNET
2018 július 26., 04:12
comments 167

Magyarországon tavaly ez volt a tíz legnagyobb árbevételű cég: Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., Audi Hungaria Motor Kft., Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., MVM Magyar Villamos Művek Zrt., GE Infrastructure Hungay Holding Kft., Magyar Suzuki Zrt., Tesco-Global Áruházak Zrt., Samsung Electronics Magyar Zrt., Magyar Telekom Távközlési Nyrt., Flextronics International Kft.

Mint látható, főleg multikról van szó, a valamivel bővebb listában viszont vannak igazi magyar üstökösök is, amik a semmiből törtek fel, mint annak idején a – frissen simicskátlanított – Közgép. Arról, hogy az építőcég mekkora politikai hátszéllel működött, már csak az is sokat elárult, hogy ereje teljén, 2012-ben például így nézett ki a honlapja, ami évekig „átalakítás alatt” állt. Miután viszont kitört Simicska és Orbán háborúja, és nem nagyon jöttek az állami megrendelések, egészen normális lett a cég weboldala.

Úgy tűnik, ez a régi, jó, Fidesz-közeli szokás ma sincs másképp. Vannak irgalmatlanul gyorsan hatalmasra hízó cégek, amik majdnem minden bevételüket az államnak köszönhetik, közben viszont egy kis falu gportalos weblapja is felveszi a versenyt az övéjükkel – ha egyáltalán van nekik. Természetesen leginkább Mészáros Lőrinc cégeinek honlapjait kellett vizsgálnunk, bár az összeset – amit a valasz.hu gyűjtött ki (pdf) – természetesen nem néztük végig.

Mészáros és Mészáros Kft.

A Mészáros család 2001-ben alapított építőipari cégének legutóbbi éves árbevétele: 20 milliárd forint. Ez pedig a honlapja:

photo_camera Az ISO-tanúsítványok legalább gondosan fel vannak tüntetve. Fotó: meszaroskft.com

Konzum Nyrt.

A Mészáros család turizmusban és szállodaiparban működő cége, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 17 milliárdos bevétel mellett 10 milliárdos nyereséget produkált, és még mindig nagyon pörög az üzlet. Ehhez képest a honlapja ilyen:

photo_camera Fotó: konzum.hu

Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft.

Mészáros Lőrinc ezt a – vélhetően a születési évszáma után elnevezett – cégét 2011-ben alapította, minden évben 1,5-2-3 milliárd forint bevétele van. Sajnos ennek a cégnek is ilyen a honlapja:

photo_camera Fotó: buzakalasz66.hu

Ventas Coffee Hungary Kft.

A dohánykereskedelem átalakításán nagyot gazdagodó Sánta János vagyonkezelő cége a tulajdonosa a Tabán Trafik Dohánytermék-forgalmazó Zrt.-nek, ami alá tartozik a tavaly 543 milliárd forintos árbevételt elérő Országos Dohányboltellátó Kft. A trafikok áruellátásának kizárólagos jogát megszerző vállalat az első teljes évében 993 százalékos, az anyacége pedig 1399 százalékos növekedést ért el – írta meg a HVG. De amíg az Országos Dohányboltellátónak van normális honlapja, addig a Ventas Coffee-nak honlapja sincs. Pedig régebben volt, akkor még kávékról szólt a történet.

Artemis

Hasonlóan őszinte a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány cége, az Artemis Ingatlankezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft., aminek évek óta nincs forgalma, se honlapja, és láthatóan csak azért létezik, mert Mészáros Lőrincnek ezt kellett megvennie, hogy övé legyen a Habsburg-műemlék, aminek a parkja az Alcsúti Arborétumként funkcionál.

R-Kord Kft.

Mészáros Lőrincnek ez a monarchiát megidézően gyarapodó – két éve még csak 30 főt foglalkoztató, most 129 fős – vasúti építőcége az előző pénzügyi évben 36 milliárd forintos bevételre tett szert. Meglepő módon teljesen jó kis oldalt raktak neki össze.

photo_camera Forrás: r-kord.hu

Az Opus Global büszkeségei

Egyébként Mészáros Lőrincnek azok a cégei, amiket nem ő alapított, csak később bekebelezett – mint a Mátrai Erőmű, a Geosol vagy a Wamsler SE – még a régi honlapjukkal működnek. De ott van az Opus-csoport egy másik tagja, az évi 1-2 milliárd forintos árbevételű Euro General építőipari cég is, ami letisztult honlappal áll az ügyfelek rendelkezésére.

photo_camera Forrás: eurogeneral.hu

Azt azért meg kell adni, hogy a tőzsdén remekelő Opus Global több, a portfóliójában büszkén feltüntetett cége is rendes, modern honlappal üzemel. Még a Viresol (korábban: Visonta Projekt Kft.) is, ami úgy kapott több milliárd forint állami támogatást, hogy addig az alapítása óta egy forint bevételt sem termelt. (Mészáros szerint a cég búzafeldolgozó üzeme idén ősszel kezdheti meg a működését a próbaüzemmel.)

photo_camera Forrás: viresol.hu

Fejér-B.Á.L.

Látszik, hogy a fiatalabb generációnál már többet ad az online jelenlétre: Mészáros Lőrinc három gyerekének építőipari cége modern, informatív honlappal várja a piaci ügyfeleket, és rögtön a nyitóoldalon összefoglalják a filozófiájukat négy idézetben:

  • „A munkánk beszél helyettünk.” (Fejér-B.Á.L. Zrt.)
  • „A siker útja mindig építés alatt áll.” (Lily Tomlin)
  • „Minél nehezebb a feladat, annál jobb a győzelem.” (Star Trek című film)
  • „Az emberek ritkán érnek el sikert abban, amit nem élvezettel csinálnak.” (Johann Wolfgang von Goethe)
photo_camera Forrás: fejerbalzrt.com

A tanulság talán az, hogy a jelek szerint minél inkább megpróbál egy sokmilliárdos Fidesz-közeli cég a piacról (is) megélni, annál hajlamosabb valódi weboldalt üzemeltetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.