Cseles ez a Soros: megháromszorozza határvédelmi kiadásait az EU

POLITIKA
2018 augusztus 04., 18:21
comments 357

A következő költségvetési ciklusban a korábbi 5,6 milliárd euróról 18,8 milliárd euróra növelné a határvédelemre fordított összeget az Európai Bizottság.

Igen, az az Európai Bizottság, amely Orbán Viktor és az egész kormánypropaganda százszor elismételt állításai szerint Soros zsebében van, és legkésőbb tavaly novemberben elkezdte a Soros-terv végrehajtását, hogy migránsokkal árassza el Európát. És amelyik a valóságban évek óta hajlik a legmeredekebb megoldásokra is, hogy megállítsa az uniót politikailag szétziláló menekülthullámot.

Orbán és Juncker, az Európai Bizottság elnöke
photo_camera Orbán és Juncker, az Európai Bizottság elnöke

Az Euractiv ismerteti a 2021-2027 közötti hétéves költségvetési ciklus vonatkozó számait. A tervezetben „migráció és határigazgatás” címszó alatt összesen 30,83 milliárd euró szerepel. Az

mai árfolyamon 9896 milliárd, vagyis majdnem 10 billió forint.

Ez az összeg - ami nagyjából a fele a teljes 2019-es magyar költségvetésnek - a következőképpen oszlik meg:

  • Nagy része, 18,8 milliárd euró határellenőrzésre megy.
  • Ezen belül 10,58 milliárd jut különböző központi ügynökségeknek, elsősorban a közös határvédelemért felelős Frontexnek. Ez lehetővé tenné az ott dolgozó határőrök és hivatalnokok létszámának 10 ezer főre emelését.
  • A „migráció kezelésére” 9,97 milliárd eurót szánnak, ami jórészt a tagállamoknak juttatott támogatás a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon keresztül.
  • Ebből az alapból a menekültek beilleszkedését, de például az illegális bevándorlók kitoloncolását is lehet finanszírozni. Az Euractiv szerint a migráció kezelésére szánt pénzek fele fordítható az illegális bevándorlás megelőzésére és menedzselésére.

Tüntetés a bevándorlók jogaiért és a Frontex ellen Varsóban, 2015-ben
photo_camera Tüntetés a bevándorlók jogaiért és a Frontex ellen Varsóban, 2015-ben. Fotó: Celestino Arce/NurPhoto

A források látványos bővülése tükrözi az uniós kormányfők június végi találkozójának konklúzióit. Itt a tagállamok kimondták, hogy hatékonyabban kell védeni az EU külső határait, de az európai alapelvek és értékek betartása mellett.

Szintén a migráció megfékezéséhez tartozik egy másik óriási pénzügyi csomag, a szubszaharai térség támogatása, amelynek egyik kimondott célja, hogy az életkörülmények javulásával kevesebben induljanak el Európa felé Fekete-Afrikából. Erre is több pénzt fordítana az EU a következő hét éves ciklusban, mai értéken 28,3 milliárdot. Az Euractiv kiemeli, hogy így

most először költünk majd többet határvédelemre és migrációra, mint afrikai fejlesztésekre.

Az Afrikába küldött támogatásokat amúgy minden kormány támogatja, Orbán Viktor is szívesen beszél róla, hogy „a segítséget kell odavinni, ahol a baj van”. Mégis Magyarország volt az, amely hatalmas felháborodásra, egyedül megvétózta az EU-Afrika csúcs megállapodásait, amelyek épp arra irányultak volna, hogy az afrikai országok uniós pénzből gátolják az illegális migrációt.

Kerítés a görög-macedón határon, 2016
photo_camera Kerítés a görög-macedón határon, 2016 Fotó: Markus Heine/NurPhoto

Az EU határvédelmi költségvetésének látványos növekedése egybeesik az Európába érkező bevándorlás drasztikus visszaesésével. Az ENSZ adatai szerint

az érkezők száma tavalyhoz képest 80 százalékkal csökkent,

miközben már 2016-ról 2017-re is feleződött a menedékkérelmek száma. A határőrizet pedig annak ellenére kap háromszoros pénzt, hogy 2015 októberéhez képest 95 százalékkal csökkent az illegális belépések száma az EU területére.

Aki szeretne elmerülni a részletekben, annak itt vannak a Politico chartjai, sok érdekes adattal. Az elsőn például az látható, hogy idén nagyjából annyi bevándorló érkezett havonta az EU-ba, mint 2013-ban, amikor a magyar nyilvánosságban ez a kérdés gyakorlatilag nem is létezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.