A stadionba terelt diákok sem segítenek a Puskás Akadémián

„Iskolások! Hadd halljuk! Hajrá PAFC!”Lehet, hogy valakinek nem ugrik be azonnal, a kiválóan skandálható PAFC a Puskás Akadémia Futball Club rövidítése. A felcsúti csapat a fenti szöveggel szurkolókat próbál toborozni a hirdetésben egyszerűen csak a világ legszebb stadionjának nevezett, mégis rendszeresen üresen kongó Pancho Arénába. 

A hirdetés a magyar valóságot pontosan ismerve valójában nem is a diákokat, hanem az iskolák vezetőit és a tanárokat célozza, lehet versenyezni, ki tud több gyereket kivinni a felcsúti Makovecz-szentélybe. Aztán lehet jelenetkezni a külön jutalomért, amit az iskolák legjobb „főszervező tanárai” kapnak. 

A pénzben úszó Puskás Akadémia összesen 450 ezer forintot szán arra, hogy jutalmazza a gyerekeket leghatékonyabban a Panchóba terelő iskolákat. 

Nem először próbálkozik a Puskás az iskolákban, évek óta igyekeznek tanulókkal feltölteni az üres székeket „a diákok legnagyobb örömére”. Ehhez hasonló öröm akkor tölthette el a diákokat, amikor az osztállyal meg kellett nézni a magyar filmipar olyan remekeit, mint a Honfoglalás és a Sacra Corona. Most a foci az új Honfoglalás. 

El kell ismerni, fergeteges a felcsúti humor. A tavalyi iskoláknak szóló hirdetés legerősebb része az a mondat, hogy 

„a legfrekventáltabb ülőhelyeket biztosítjuk a mérkőzésekre a csoport tagjainak, így a pálya közelében drukkolhatnak a Puskás Akadémia FC játékosainak”. 

És jelzik, hogy hamarosan a plakátok is megérkeznek az iskolákba.

Miután nem a százezres Camp Nou-ról beszélünk, hanem egy 3800 férőhelyes stadionról, ahol ekkora nagy a zsúfoltság, a szervezők nem a levegőbe beszéltek, hogy közel ültetik a nézőket a pályához. A gyerekeknek ezen a lelátón szorítanak helyet, cipőkanállal. 

Ami a fatetőn kívül a Pancho Aréna igazi különlegességet adja, vagyis a sokkal zsúfoltabb VIP-szektor, a másik oldalon van, így a gyerekek a kedvenc politikusaikkal a stadionban nem, legfeljebb az iskoláikban találkozhatnak. 

Azzal sincs könnyű dolguk a diákoknak, ha kedvenc felcsúti játékost akarnak választani maguknak. Az elmúlt három évben ugyanis 62 (!) játékos érkezett a Puskás Akadémia első csapatához, amiben mindössze egy saját nevelésű játékos, a nem labdazsonglőr védő, Spandler Csaba jut szóhoz rendszeresen. 

Ha egy iskola megnyeri a felcsúti üresszék feltöltő versenyt, akkor jön a legkellemetlenebb rész. Készül egy videó, hogy mennyire örülnek a gyerekek az ajándéknak és milyen jól érezték magukat a Panchóban:

A Puskás Akadémia azért próbálkozik rendületlenül az iskolákban, mert a helyiek nem igazán érzik magukénak a csapatot. Ok, Felcsút teljes lakossága kétszer elférne a stadionban, de eleve a Váli-völgy csapataként hirdetik magukat, ahová szűken Alcsútdoboz, Felcsút, Kajászó, Tabajd, Vál, Vértesacsa tartozik. A csapat legendás indulója is a Váli-völgy szívszerelmeként állítja be a csapatot:

Az úttörődalos szövegírás legszebb hagyományait ápoló versszak, miszerint

„Hit, erő, hagyomány
Egy új nemzedék talpra áll
Emelt fővel indul el
A száguldó őrnagy lábnyomán"

szóval emellett talán a legendás felcsúti humor csillan meg ismét abban a sorban,  hogy „Váli-völgyben űr hangja hív”. 

De a Puskás Akadémiánál még a Váli-völgynél is nagyobbat álmodtak, és évek óta minden meccsre ingyenes buszjáratok indulnak több helyről, így Székesfehérvárról és Tatabányáról, amik érintik az összes útbaeső települést is. Úgy, mint a Békemenetnél:

Fotó: botost/444.hu

Ha éppen nem ingyen osztogatják, a meccsjegyek ára az NBI-ben Felcsúton a legalacsonyabb, és nemcsak az iskoláknak, hanem ősszel azoknak is ígértek ajándékokat, akik hajlandóak végignézni egy meccset, ők wellneshétvégét, biciklit vagy madridi utat nyerhettek

Ehhez képest ha nem olyan csapat jön, amivel nagy számban érkeznek szurkolók is, a hivatalos nézőszám - ami bőven felfelé kozmetikázza a valóságot - 7-800 fő a Panchóban, vagyis negyedház sem. Ebben már benne van a nagy népsűrűségű VIP-szektor is, miniszterelnököstül, sleppestül. 

Korábban Orbán Viktor is fontosnak tartotta tisztázni, hogy ez nem Felcsút csapata: 

„Tegyünk egy dolgot tisztába: Felcsút csapata, amely helyi legényekből áll, a megyei első osztályban játszik, az NB I-be nem a Felcsút, hanem a Puskás Akadémia, vagyis nem egy falu, hanem az ország legnagyobb futballakadémiája jutott fel.” Orbán úgy indult neki, hogy „a stadion kifejezés nagyképű, stadionok városokba kellenek. Nekünk egy új centerpálya kell, amelynek a lelátóján két-háromezer ember kényelmesen elfér, mert itt ilyen minőségű ifjúsági tornák és NB II-es meccsek szép számmal lesznek.” 

A miniszterelnök szerint természetes, hogy nincsenek szurkolóik. Mondjuk nézőkre azért számított: 

„A mi klubunk alapja egy akadémia. Nekünk inkább vannak nézőink, mint szurkolóink, és ultráink sincsenek, csak akadémista gyerekeink. Ennek ellenére a miniszterelnökhöz köthető csapatot a széles közvélemény nem tekinti underdognak. És van abban valami érthető, csiklandozó érzés, hogyha az ország vezetőjének a csapata alulmarad. Ez persze lelki teher a klubnak, de ezt tudni kell elviselni panaszkodás nélkül. Vagyunk, akik vagyunk.”

A Puskás meccsei tényleg olyanok, mintha zárt kapuk mögött rendezének azokat, így a tévéközvetítésbe simán behallatszik, ha valaki elüvölti magát, hogy Orbán, geci, nem egyszer, hanem többször. És megint csak a fergeteges felcsúti humor. A mezeket - még a régi Adidast, 2Rule-t ugyanis nem kapni egyelőre - úgy hirdették, hogy legyél egyedi, vegyél Puskás-mezt.

Az akkori edző, Pintér Attila még tavasszal adott szívszaggató interjút, hogy neki azért kell végig kiabálnia az oldalvonal mellett, mert nincsenek szurkolóik, a játékosoknak viszont szükségük van a kintről érkező pozitív visszajelzésekre. 

„Remélem, hogy lesz előbb vagy utóbb 50-100 fő, aki otthon is és idegenben is buzdítja a csapatot”. 

Egyszer egy kispesti idegenbeli meccsen a vendégszektorban ácsorgott egy szurkoló, de róla is kiderült, hogy valójában nem Felcsút-szurkoló.

A hangulat megteremtésével úgy próbálkoznak időnként még Felcsúton, hogy megpróbálják felerősíteni az iskolások hangját a mutáló felcsúti akadémistákéval. Így volt ez az idei Puskás Suzuki-kupán, ahol maszkos, pirotechnikát használó ultrák jelentek meg a lelátón. Akik - mint a pólójukról is kiderült - felcsúti akadémisták voltak. De bajnokikon őket nem látni. 

Pirózó felcsúti huligánokFotó: pfla.hu/VARGA ILDIKO

Az első felcsúti szurkolói csoportot az akkor még az akadémiára járó Orbán Gáspár hozta létre 2012-ben. Ő személyesen elég sok tapasztalatot gyűjthetett össze apja mellett a nagycsapatok táboráról. A Puskás Procella (Puskás Vihar) nevű csoport megalakulásáról 2012-ben a Puskás honlapja is beszámolt:

„Ha az U17-es csapat kijön a pályára a PUSKÁS-SUZUKI KUPA első meccsén, olyan hangulatot akarunk teremteni számukra, hogy azt érezzék: nincs más választásuk, mint győzni!” – mondta akkor Orbán Gáspár, és azonnal beléptették a csoportba az összes akadémistát.

Valószínűleg nem sikerült minden tökéletesen, legalábbis az idei Puskás Suzuki-kupa műsorújságjában megszólaltatták Orbán Gáspárt, aki a hat évvel ezelőtti történtekről azt mesélte, hogy a bemutatkozásuk káoszba fulladt és megtámadták őket a Videoton-ultrák:

A Puskás Suzuki kupa idei műsorfüzetébőlFotó: pfla.hu

A Puskás számára idén jött el az igazi próbatétel, amikor Magyar Kupa-döntőt játszottak. Nem azért, mert akkora bravúr lett volna az összevásárolt játékosokból álló, itthon a harmadik legerősebb keretű csapattal eljutni a kupadöntőbe. Hanem valódi szurkolókat kellett felmutatni az újpesti tábor ellensúlyozására. Ingyenjegyekkel és ingyenbuszoztatással, és az akadémisták csatasorba állításával végül is lett egy minitábor, sőt, még a fideszes politikus, Tessely Zoltán is boldogan számolt be arról, hogy történelmi pillanat részese lehetett, mert megszületett egy új tábor.  

Pont Tessely példája mutatja, hogy Orbán varázslata valamilyen érthetetlen módon Felcsúton megtörik. Hívei minden elhisznek neki, de azt azért nem, hogy a Puskás Akadémia meccseire kellene járniuk. Ha a sokat emlegetett 3 millós politikai tábornak csak a 0,1 százaléka zarándokolna el a Panchóba kéthetente, akkor békén is lehetne hagyni az iskolásokat. 

Orbán maga egyébként úgy nyilatkozott, hogy az ellenszenv mellett érzi a politikai rokonszenvet is a csapat körül.

„A Puskás Akadémiát mégiscsak én alapítottam, és bár az első csapat és az Akadémia működtetésében nem veszek részt, a futballszerető közvélemény hozzám köti a klubot. Ezért a velem szembeni politikai rokonszenv és ellenszenv óhatatlanul átáramlik a csapatra is”. Ez a rokonszenv leginkább a több tízmilliárdos tao és egyéb támogatásokban nyilvánul meg, meg a VIP-ben, a lelátó nagy része inkább dísz. 

„A stadiont sem a futballistáknak építjük. A színházat sem a színészeknek, az operaházat sem az operaénekeseknek építjük. Ha valaki jól megnéz egy színházat, egy operát vagy épp egy stadiont, akkor látja, hogy az a nézőkért van, a nézőknek építjük. Mi ülünk a székeken, mi használjuk” - magyarázta pár éve Orbán a stadionépítések értelmét. Talán nem lenne hülyeség az iskolák mellett Hajrá, PAFC! versenyt hirdetni a minisztériumokban, kormányhivatalokban is.