Rálőttek a szörfösökre, mert olyan helyre merészkedtek, ami „csak meghívásos”

külföld
2018 augusztus 21., 06:05
comments 85
photo_camera Új-zélandi hullám, de nem az eset helyszínén, hanem Christchurch-nél Fotó: Kai Schwörer/Picture-Alliance/AFP

Rálőttek két férfira és egy 14 éves fiúra Új-Zélandon, mert olyan helyen szörföztek, amit a helyiek sajátjuknak tekintettek.

Az eset Új-Zéland északi részének nyugati partján, a Te Maika nevű helyen történt. Az első lövésekre azt hitték, hogy vadászok tévesztettek célt, de amikor már a harmadik golyó is méterekre a tizenéves fiú mellett csapódott be, akkor rájöttek, hogy rájuk lőnek. Ekkor látták, hogy ketten állnak a parton, és hangosan gyalázzák őket. A rendőrség egyelőre nem találta meg a tetteseket, de azt azért közölték:

„Szeretnénk mindenkit emlékeztetni, hogy az óceánt mindenki használhatja.” 

A Stuff című új-zélandi lap szerint ez már nem az első eset a régióban, hogy a „lokalizmus” erőszakba torkollik. Ez azt jelenti, hogy a helyi lakosok egy részre ellenségessé vált a turistákkal és kívülállókkal szemben, mert olyan helyeken jelennek meg, amit a sajátjuknak tekintenek. Ennek pedig van kifejezetten szörfös megfelelője is: amikor szörfösök kineveznek egy partszakaszt „helyi”-nek, és mindent megtesznek azért, hogy kívülállók ne használhassák azt.

A szörf miatt népszerű Raglan város egyik lakója, Daniel Kereopa azt nyilatkozta: a partszakasz, ahol az eset történt, arról ismert, hogy csak meghívóval lehet használni, a helyiektől kell engedélyt kérni hozzá. 

„Az olyan helyek egyike, ami még mindig az igazi Új-Zéland - nem változtatták meg a turisták, nincs hirdetve” - mondta.

A turizmus közben Új-Zéland fontos bevételi forrása: tavaly 3,78 millióan látogattak ide, ami 4 százalékos növekedés az előző évhez képest. (Guardian, Stuff)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.