New York Times: „Európa konzervatívjai azt gondolták, irányíthatják Orbánt. Tévedtek.”

Média
2018 szeptember 12., 08:40
comments 223

A legnagyobb amerikai napilap, a New York Times címoldalon számolt be arról, hogy: „Európa konzervatívjai azt gondolták, irányíthatják Orbánt. Tévedtek.”

A cikk felidézi, Orbán Viktor hogyan rombolta le a rendszert, és hozta létre az illiberális államát, utat mutatva Európa más szélsőjobboldali vezetőinek. Ez odáig fajult, hogy Orbánt fenyegetésként tekinti Európa vezetése, különösen a konzervatív szövetség, ami évek óta nyújtott neki menedéket. A lap szerint Európa konzervatív politikai pártjainak vezetői – köztük Angela Merkel német kancellár – tartózkodtak attól, hogy fellépjenek vele szemben, nagyrészt azért, mert tagja volt a brüsszeli koalíciónak, és úgy gondolták, hogy irányíthatják.

De most az Európai Néppárt néhány vezetője – például Martin Weber frakcióvezető – arra jutott, ez hiba volt, és most szakítanak Orbánnal. Szerdán az Európai Parlament a Sargentini-jelentésről szavaz, és az eredmény azon múlik, hogy a konzervatívok szembefordulnak-e Orbánnal.

Orbánt nyíltan sosem bírálták keményen a szövetségesei, noha 2010 óta folyamatosan kapott bírálatokat az EU-ban. A magyar miniszterelnök viszont azzal elutasította a szövetségesei többségétől érkező kritikákat, hogy kompromisszumra törekszik, miközben gyakran alig mérsékelte a programját.

Ez addig nem zavarta a Néppártot, amíg a fideszes EP-képviselők rendre megszavazták velük a törvényeket, és amíg úgy érezték, hogy Orbán víziója nem áll ellentétben az övékkel. 2015-ben viszont ez megváltozott, amikor Merkellel összekapott a migrációs kérdésben, majd 2016 óta Brüsszelt bokszzsáknak használja a hazai támogatottságának növelésére.

photo_camera Fotó: Frederick Florin/AFP

Az EU-ellenes retorikájával és a civilek elleni fellépésével sokak szerint átlépett egy határt – írja a New York Times, ami szerint ha a Fideszt kirakják az Európai Néppártból, többen csatlakozhatnak az ő új, bevándorlás-ellenes pártcsaládjához. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.