A köztévé tájékoztat Orbán magánrepülőzéséről: „Most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?”

POLITIKA
2018 szeptember 27., 07:43

A kormánymédia néhány napig bizonytalanul kereste a hangot, hogyan kezeljék azt, hogy az Átlátszó részletes cikket írt Orbán Viktor magánrepülőzéséről, mostanra viszont érezhetően megszületett a kommunikációs direktíva. Mivel tagadni nem nagyon lehet a dolgot, és a cikk elég világosan megmutatja, hogy Orbán Viktor életmódja a gondosan megmunkált, kockás terítőn pörköltözős imidzs mögött sokkal inkább a milliárdosokéra emlékeztet, másik megoldást választottak. Az irány az, 

hogy ez lejárató cikk, Soros megbízására, az EP-kampány miatt.

Ezek az elemek jelennek meg a Fidesz-média egyik cikkében a másik után, de ezek közül egyik sem közelíti meg azt a produkciót, amit a köztévében hozott össze csütörtök reggel Fábián Barna riporter, és Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézettől.

link Forrás

„Átlag nézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?” - teszi fel a kérdést nyitásként a köztévé műsorvezetője.

„Önmagában ez nem fontos, de hogy ha onnan közelítünk, hogy evvel elindítják az EP-kampányt, amelynek a tétje, hogy a bevándorláspolitika 2019 és '24 között hogy fog kinézni az Európai Unióban, akkor már érthető, hogy megpróbálják lejáratni azokat, akik az európai elittel ellentétes állásponton vannak” - helyezi képbe a nézőket Mráz.

Az üzenet átadva, Fábián riporter viszont nem hagyja annyiban a dolgot, és így teszi a mindenki számára átélhetőbbé a témát:

„Visszatérve a magángépen történő utazásra: ha az embert meghívják, Ön is meg én is, meg szerintem bárki szívesen elmenne.”

Mráz Ágoston nem esik ki a szerepéből:

„Ugyanezek a portálok akkor lennének jobban felháborodva, ha állami gépen ment volna oda a miniszterelnök. Én is azt gondolom, hogy ez egy bevett szokás, és az egy magyar ember számára nem lehet meglepő, hogy a magyar miniszterelnök kevéske szabadidejében szívesen jár focimeccset nézni.”

A gondolatmenettől a néző annyira megszédül, hogy első hallásra azt sem tudja eldönteni, hogy a „bevett szokás” kifejezés erősebb-e, vagy az, hogy rögtön az állami gépet kezdi el emlegetni, és fel sem merül az a lehetőség, hogy mi lenne, ha Orbán Viktor a hobbijára a saját, bejelentett fizetéséből költene, és nem közbeszerzéseket nyerő üzletemberek ajándékoznák meg.

És akkor a köztévé riportere azt veti közbe:

„Most lehet, hogy a Lucifer jut eszembe az Ember tragédiájából - hogy is mondja, nézd legott komédiádat és mulattatni fog. Nem akarom összefüggésbe hozni, csak eszembe jutott.”

Mráz Ágoston lélekjelenlétét mutatja, hogy ebben a pillanatban egyetlen ütemet sem tévesztve teljes természetességgel azt tudja válaszolni:

„Így van, én is azt gondolom, hogy itt sokkal inkább a kampányeszközt, és egy új kampánypróbálkozást, egy lejáratási kísérletet kell látnunk, mint elvesznünk a részleteiben ennek az ügynek. Valójában ha az ügyet nézzük, akkor nincs botrány, sokkal inkább egy botránykeltési kísérlettel van dolgunk.”

A teljes riport itt látható, és érdemes is megnézni - talán akkor szolgálta ennyire a közt utoljára a közszolgálat, amikor a hirado.hu véleménycikket írt Orbán Ráhel pelenkaügyében.

A későbbiekben elhangzik az is, hogy az EP-kampányban várhatóan nagy figyelem helyeződik majd Magyarországra. „Emellett azzal is próbálkoznak, hogy eltereljék a figyelmet a bevándorlásról. Ilyen ügy az óraátállítás” - mondta Mráz Ágoston Sámuel. A közös európai hadsereg felállításának ügye pedig szerinte azt a célt szolgálja, hogy bevándorlásellenesnek tüntessék fel magukat a valójában bevándorláspárti erők.

A magyar kormány és az Orbán-család korrupciója egyébként valóban egyre inkább téma nyugati választásokon is. Az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin viszont a cikk megjelenése után arról is részletesen írt, hogyan készült az anyag, nyilvánosan elérhető források aprólékos feldolgozásával. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.