Hétfőtől új gyülekezési törvény szerint tiltakozhatunk

POLITIKA
2018 szeptember 30., 09:36
comments 346

Október 1-ével hatályba lép az új gyülekezési törvény, mely meghatározásában már az is gyűlés, ha "legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak". Az ilyet a törvény alapján annak megtartása előtt legfeljebb három hónappal, a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező.

Ez alól kivétel a sürgős gyűlés, amikor a határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, illetve a spontán gyűlés. Előbbi esetén a gyűlésre okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségen. Az utóbbit nem kell bejelenteni, amennyiben az "azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül" alakult ki.

Az új törvény alapján a rendőrség a szokásos okokon túl most már azért is megtilthatja a gyűlést, ha az az alkalmazott technikai eszközök vagy az időtartama miatt "alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának korlátozására". Azt a gyűlést is megtilthatják, amely "diplomáciai mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza", ami elég tág kategória, amely alapján simán be lehet tiltani mondjuk a hazánkba látogató Vlagyimir Putyin elleni tüntetéseket.

A törvény alapján a gyűlés békés lebonyolításáért a szervező személyében felel. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt