Hétfőtől új gyülekezési törvény szerint tiltakozhatunk

Október 1-ével hatályba lép az új gyülekezési törvény, mely meghatározásában már az is gyűlés, ha "legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak". Az ilyet a törvény alapján annak megtartása előtt legfeljebb három hónappal, a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező. 

Ez alól kivétel a sürgős gyűlés, amikor a határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, illetve a spontán gyűlés. Előbbi esetén a gyűlésre okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségen. Az utóbbit nem kell bejelenteni, amennyiben az "azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül" alakult ki.

Az új törvény alapján a rendőrség a szokásos okokon túl most már azért is megtilthatja a gyűlést, ha az az alkalmazott technikai eszközök vagy az időtartama miatt "alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának korlátozására". Azt a gyűlést is megtilthatják, amely "diplomáciai mentességet élvező, Magyarországon tartózkodó személy vonatkozásában vállalt kötelezettség teljesítését akadályozza", ami elég tág kategória, amely alapján simán be lehet tiltani mondjuk a hazánkba látogató Vlagyimir Putyin elleni tüntetéseket.

A törvény alapján a gyűlés békés lebonyolításáért a szervező személyében felel. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.