Egy nappal azután mondott le az amerikai ENSZ-nagykövet, hogy amiatt kértek ellene vizsgálatot, hogy magánrepülőkön utazott ingyen

POLITIKA
2018 október 09., 19:44
comments 259

Váratlanul lemondott az USA ENSZ-nagykövete, Nikki Haley, akinek a lemondását Donald Trump amerikai elnök el is fogadta.

Nikky Haley amerikai ENSZ-nagykövet
photo_camera Nikky Haley amerikai ENSZ-nagykövet Fotó: Jewel Samad/AFP

Mint kiderült, a nagykövet egy nappal azután mondott le, hogy a CREW nevű etikai csoport az amerikai külügyminisztérium felügyelőjének vizsgálatát kérte abban az ügyben, hogy Haley a férjével hét utazást is elfogadott magán-repülőgépeken.

Haley – aki egyébként a volt Dél-Karolinai kormányzó – az utazásokat feltüntette a 2017-es vagyonbevallásában is, és kijelentette, hogy mindegyik szabályszerű volt, mert régóta kapcsolatban állt a három vállalkozóval.

A CREW szerint viszont nem bizonyította megfelelően, hogy ezek a New York, Washington, DC és három dél-karolinai város közötti, vélhetően több 10 ezer dollárba kerülő utazások a szabály alól kivételt képeznének, ezért kértek vizsgálatot. A szövetségi etikai szabályok ugyanis tiltják a munkavállalóknak, hogy hivatalos személyként ajándékokat fogadjanak el.

Tom Price egészségügyi és humánerőforrás-ügyi miniszter egy éve mondott le, és kért bocsánatot azért, hogy négy hónap alatt 24 magánútra ment repülővel az adófizetők pénzén, több mint 300 ezer dollárért. Trump több másik miniszterét is azzal vádolták, hogy a magánútjaikra költik a közpénzt.

Eközben Magyarországon

Az ilyen hírek Magyarországról nézve azért is megdöbbentők, mert miközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök megtakarítása hivatalosan csak 993 ezer forint, a Fidesz szerint természetes, hogy a miniszterelnök állami milliárdokból az ország egyik leggazdagabb emberévé tett vállalkozótól drága magánrepülő-utakat fogad el, hogy a hobbijának hódolva klubcsapatok focimeccsére járjon külföldre szurkolóként. Orbán válaszként azt találta ki, hogy:

„Harminc éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni és azután is így fogok menni.”

Hogy 1988-ban milyen magyar meccsre melyik magyar milliárdos röptette külföldre focimeccsre – ha volt ilyen, ami erősen kétséges –, azt nem fejtette ki, de furcsa lenne, ha ezt aközben is megtette, hogy Szijjártó Péter amiatt háborodott fel, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként magángéppel utazott. Most már egyébként különösebb aggályok nélkül utazgat a világban a politikai és üzleti partnereivel, és Haley-vel ellentétben sosem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a drága ajándékokat, a lemondás pedig pláne nem merült fel.

Felső sor (balról): Csányi Sándor MLSZ-elnök, Orbán Viktor és a miniszterelnök családjával is személyes kapcsolatot ápoló Adnan Polat. Alsó sor (jobbról):  Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar vállalkozó és Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója. Helyszín: a Chelsea stadionja, amiben a londoniak épp 1-0-ra legyőzték a MOL Vidi FC-t az Európa-ligában.
photo_camera Felső sor (balról): Csányi Sándor MLSZ-elnök, Orbán Viktor és a miniszterelnök családjával is személyes kapcsolatot ápoló Adnan Polat. Alsó sor (jobbról): Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar vállalkozó és Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója. Helyszín: a Chelsea stadionja, amiben a londoniak épp 1-0-ra legyőzték a MOL Vidi FC-t az Európa-ligában. A résztvevők magángéppel érkeztek aznap, és másnap magángéppel távoztak.

Nem úgy, mint Németországban 1990 végén, amikor a Baden-Württemberg tartományt vezető kereszténydemokrata miniszterelnökről kiderült, hogy rendszeresen fogadott el ajándékutakat a legnagyobb vállalatok vezetőitől, akik szintén jól jártak, hogy a politikussal utazgattak. Lothar Späth két hét alatt belebukott a botrányba. (via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.