LMP: A felsőoktatással egy újabb társadalmi alrendszer „fideszes gyarmatosítását” készítik elő

POLITIKA
2018 október 09., 20:48
comments 103
Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Corvinus egyetemért meghirdetett fáklyás demonstrációja az egyetem előtt 2018. október 9-én.
photo_camera Az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Corvinus egyetemért meghirdetett fáklyás demonstrációja az egyetem előtt 2018. október 9-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A mindenkinek elérhető felsőoktatásért tartottak fáklyás demonstrációt a Lehet Más a Jövő (LMJ), az LMP ifjúsági szervezetének kezdeményezésére a budapesti Corvinus egyetem épülete előtt.

A kb. 200 tiltakozó részvételével megtartott tüntetésen Pitz Dániel, a LMJ elnöke azt mondta, követelik a kormánytól, hogy senkit ne fosszanak meg a tanulás lehetőségétől, és „ne engedjék el az állam kötelékéből az egyetemeket”.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta, a gazdagoknak a politikája készül bevenni mindent, a közoktatás után már a magyar felsőoktatást is. A kormány tervei szerint a Corvinus egyetemen jelentősen növelnék a fizetős helyek arányát, 2020-tól pedig már nem is lennének államilag finanszírozott helyek, és ezt a rendszert meg akarják honosítani az egész felsőoktatásban, vagyis egy újabb társadalmi alrendszer „fideszes gyarmatosítását” készítik elő – mondta.

Demeter Márta (j3) és Schmuck Erzsébet (j4), LMP-s országgyűlési képviselők, valamint Pitz Dániel, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő elnöke (b) a Corvinus egyetemért meghirdetett fáklyás felvonuláson az egyetem előtt 2018. október 9-én.
photo_camera Demeter Márta (j3) és Schmuck Erzsébet (j4), LMP-s országgyűlési képviselők, valamint Pitz Dániel, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő elnöke (b) a Corvinus egyetemért meghirdetett fáklyás felvonuláson az egyetem előtt 2018. október 9-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Demeter szerint ennek a társadalom- és gazdaságpolitikának a következményeként 100 ezrek szorulnak ki a felsőoktatásból – írja az MTI.

Miközben az egész EU-ban szinte csak nálunk csökken a diplomás fiatalok aránya, addig a HVG értesülései szerint éveken belül a magyar egyetemeknek a saját kezükbe kell venniük az irányításukat, mivel az állam fenntartói szerepe megszűnne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.