Visszadobta az olasz költségvetést az Európai Bizottság

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Először fordult elő, hogy az Európai Bizottság arra kötelezi az eurózóna valamelyik tagállamát, hogy írja át a költségvetési tervezetét. Az olasz kormánynak most három hete van, hogy egy olyan tervezettel álljon elő, ami megfelel az uniós pénzügyminiszterek júliusban kiadott ajánlásainak.

Luigi Di Maio, munkaügyi miniszter, Giuseppe Cont miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszterFotó: Michele Spatari/NurPhoto

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke szerint „az olasz kormány nyíltan és tudatosan megsérti az ország kötelezettségvállalásait, márpedig Európa az együttműködésre, az euróövezet az erős bizalomra épült”. Hozzátette, hogy minden uniós országra azonos szabályok vonatkoznak, és a bizalom megrendülése káros lenne minden tagállam számára. „A szabályok megsértése elsőre csábítónak tűnhet, a szabadság illúzióját nyújthatja. Ha azonban újabb adósságokkal próbálják meg kezelni az adósságot, akkor ez a teher egy ponton túl naggyá válhat, és a végén nem marad semmilyen mozgástér" - mondta Dombrovskis .

Az Olaszországot kormányzó populista pártok a szeptemberben elkészült tervezetben elkezdték megvalósítani a választási ígéreteiket, így egy minimális jövedelmet garantálnának a munkanélkülieknek, adókat csökkentenének, és elhalasztanák a nyugdíjkorhatár emelését. 

Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes a bejelentést követően azonnal kizárta a korrekció lehetőségét, mert szerinte a bizottságnak nincs joga ebbe beleszólni. Egyetlen eurót sem fogunk levonni" - jelentette ki.

Olaszország államadóssága a GDP 131 százaléka, ez a második legmagasabb az Európai Unióban. Az új olasz kormány pedig elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel nyugtalanságot keltett a pénzügyi befektetők körében. 

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kabinet által vállalt 0,8 százalék helyett. (BBC/MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.