Visszadobta az olasz költségvetést az Európai Bizottság

Először fordult elő, hogy az Európai Bizottság arra kötelezi az eurózóna valamelyik tagállamát, hogy írja át a költségvetési tervezetét. Az olasz kormánynak most három hete van, hogy egy olyan tervezettel álljon elő, ami megfelel az uniós pénzügyminiszterek júliusban kiadott ajánlásainak.

Luigi Di Maio, munkaügyi miniszter, Giuseppe Cont miniszterelnök és Matteo Salvini belügyminiszterFotó: Michele Spatari/NurPhoto

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért felelős alelnöke szerint „az olasz kormány nyíltan és tudatosan megsérti az ország kötelezettségvállalásait, márpedig Európa az együttműködésre, az euróövezet az erős bizalomra épült”. Hozzátette, hogy minden uniós országra azonos szabályok vonatkoznak, és a bizalom megrendülése káros lenne minden tagállam számára. „A szabályok megsértése elsőre csábítónak tűnhet, a szabadság illúzióját nyújthatja. Ha azonban újabb adósságokkal próbálják meg kezelni az adósságot, akkor ez a teher egy ponton túl naggyá válhat, és a végén nem marad semmilyen mozgástér" - mondta Dombrovskis .

Az Olaszországot kormányzó populista pártok a szeptemberben elkészült tervezetben elkezdték megvalósítani a választási ígéreteiket, így egy minimális jövedelmet garantálnának a munkanélkülieknek, adókat csökkentenének, és elhalasztanák a nyugdíjkorhatár emelését. 

Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes a bejelentést követően azonnal kizárta a korrekció lehetőségét, mert szerinte a bizottságnak nincs joga ebbe beleszólni. Egyetlen eurót sem fogunk levonni" - jelentette ki.

Olaszország államadóssága a GDP 131 százaléka, ez a második legmagasabb az Európai Unióban. Az új olasz kormány pedig elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel nyugtalanságot keltett a pénzügyi befektetők körében. 

Az olasz költségvetés a kormányzati kiadások 2,7 százalékos nominális növekedésével számol, miközben ez nem lehetne több 0,1 százaléknál. A deficitet pedig 2019-ben a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékában szabnák meg, az előző kabinet által vállalt 0,8 százalék helyett. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.