140 ezren kötöttek rohamtempóban lakástakarék-szerződést, mielőtt a kormány bedarálta volna a rendszert

gazdaság
2018 november 08., 19:42
comments 310

Hibátlan performanszt nyomott le csütörtökön egy konferencián Varga Mihály pénzügyminiszter. A miniszter az MTI szerint az előadása elején közölte, hogy nemzeti érdeknek tartja a társadalom pénzügyi tudatosságának növelését. 

A miniszter szerint a kormány célja továbbra is az, hogy a lakosság egyre tudatosabb pénzügyi döntéseket hozzon, a kockázatok mérséklődjenek.

Később pedig Varga az RTL Híradójának beszámolója szerint rátért az októberben, két nap alatt beszántott lakártakarék-rendszerre. A parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője október 15-én jelentette be, hogy megszüntetik az 1997 óta létező lakástakarékok állami támogatását, vagyis a rendszer azon elemét, amely az egésznek az értelmét adja.

A fideszes képviselők ezután egy nap alatt a parlament elé vitték és megszavazták az állami támogatás eltüntetését, amit Áder János köztársasági elnök aztán még aznap alá is írt, így az két nappal az első bejelentés után már hatályba is lépett,

Eközben a pénztárakat ellepték a kétségbeesett emberek, akik az utolsó pillanatokban még szerződést akartak kötni. A takarék egy széleskörben elterjedt megtakarítási forma volt, amelyet elsősorban az állami támogatás miatt rengetegen igénybe vettek.

A csütörtöki konferencián Varga Mihály azt mondta, hogy az utolsó három napban még sikerült meglévő szerződésállomány 10 százalékát megkötni,

ez szerinte 140 ezer lakástakarék-pénztári szerződést jelent, ami évi 8 milliárd forint kiadást jelent az államnak

Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem született elég gyors döntés, sőt, ezt a döntést már korábban meg kellett volna hozni.

Illetve, hozzátette:

“A három nap azt bizonyítja, hogy ha 140 ezer szerződést még megkötnek lakáskassza-rendszerben, akkor itt azért nem feltétlen az volt a cél, hogy az öngondoskodásnak a lakásépítési vagy lakásfelújítási elemét erősítsék” - számolt be róla az RTL.

[
]

Bánki Erik korábban a parlamentben azzal indokolta az állami támogatás megvonását, és ezzel tulajdonképpen a lakástakarékok megszüntetését, hogy azok nem szolgálták hatékonyan az otthonteremtést, és extraprofitotot termeltek a szolgáltatóknál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.