Budapesten bujkál és itt kér menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök

2018 november 13., kedd 11:51
508

Budapesten bujkál és menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök. Ezt Facebookon jelentette be. Mint írta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz. 

Hétfő este közölték macedón hírforrások, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését.

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloszka belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. (Jankuloszkát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, hat évet kapott.)

A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ezidő alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt. 

Az azóta Magyarországon is sikeresen futtatott STOP SOROS kifejezés is Gruevszkitől ered, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek kipaterolását az országból. 

Orbán Viktor személyesen is kampányolt pártja mellett tavaly ősszel. Akkor arról beszélt Orbán Ohridban, hogy azért áll ki Gruevszki mellett, mert neki is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból, de ez sem segített, a macedón jobboldal nagyon kikapott. 

Érdekesség, de a 2015-ös menekültválság idején Magyarország felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, hogy ne kelljen onnan menekülteket fogadnunk, így Gruevszkinek egy nehezített eljárásban kellene bizonyítania, hogy üldöztetés érte hazájában. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt