Népszava: Törvénybe iktatnák a kormányzati tisztviselők túlmunkáját

POLITIKA
2018 november 16., 05:52
comments 179

A Népszava értesülései szerint a kormány hatályon kívül helyezné az alig 2 éve elfogadott, állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette egy most, titokban kidolgozott 195 oldalas jogszabályt akar elfogadtatni, ami a kormányzati tisztviselőkről szól, emellett módosítanák a közszolgálati tisztviselőkről, a kormányhivatalokról, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényeket.

A javaslat a mostaniaknál szigorúbb szabályokat tartalmaz a központi államigazgatás dolgozóira nézve. Az állami szervezeteknek alaplétszámot határoznak meg, ennek betartását pedig évente ellenőrzik. Emellett lenne egy központi álláshely-állomány is, ahonnan pluszfeladatok ellátására lehet kérni dolgozókat, és ide kerül át az a munkahely is a hivatalokból, amelyiket fél évig nem sikerül betölteni.

A központi hivatalok dolgozóinak napi munkaidejét 12 órában, a hetit 48 órában maximálják, ami szentesíti a jelenlegi gyakorlatot, azaz a rengeteg túlmunkát. A 48 órás munkahét azt jelenti, hogy négy hétköznap átlagosan 10 órát dolgozik a munkavállaló, pénteken pedig hazamehet a 8 óra lehúzása után.

A javaslat indoklásában kimondják, hogy a kormánytisztviselőket szoros engedelmességi kötelezettség terheli, az általánosnál súlyosabb fegyelmi és kártérítési felelősséggel.

A Népszava szerint az egyeztetést sem vinné túlzásba a kormány, a tervezetet ugyanis csak csütörtökön este küldték el a szakszervezeteknek, péntek délutánra pedig már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait, két órával későbbre pedig kitűzték az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum üléseit is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.