Népszava: Törvénybe iktatnák a kormányzati tisztviselők túlmunkáját

A Népszava értesülései szerint a kormány hatályon kívül helyezné az alig 2 éve elfogadott, állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette egy most, titokban kidolgozott 195 oldalas jogszabályt akar elfogadtatni, ami a kormányzati tisztviselőkről szól, emellett módosítanák a közszolgálati tisztviselőkről, a kormányhivatalokról, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényeket.

A javaslat a mostaniaknál szigorúbb szabályokat tartalmaz a központi államigazgatás dolgozóira nézve. Az állami szervezeteknek alaplétszámot határoznak meg, ennek betartását pedig évente ellenőrzik. Emellett lenne egy központi álláshely-állomány is, ahonnan pluszfeladatok ellátására lehet kérni dolgozókat, és ide kerül át az a munkahely is a hivatalokból, amelyiket fél évig nem sikerül betölteni.

A központi hivatalok dolgozóinak napi munkaidejét 12 órában, a hetit 48 órában maximálják, ami szentesíti a jelenlegi gyakorlatot, azaz a rengeteg túlmunkát. A 48 órás munkahét azt jelenti, hogy négy hétköznap átlagosan 10 órát dolgozik a munkavállaló, pénteken pedig hazamehet a 8 óra lehúzása után.

A javaslat indoklásában kimondják, hogy a kormánytisztviselőket szoros engedelmességi kötelezettség terheli, az általánosnál súlyosabb fegyelmi és kártérítési felelősséggel.

A Népszava szerint az egyeztetést sem vinné túlzásba a kormány, a tervezetet ugyanis csak csütörtökön este küldték el a szakszervezeteknek, péntek délutánra pedig már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait, két órával későbbre pedig kitűzték az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum üléseit is.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.