Végre felavatnak egy új stadiont Magyarországon

2018 november 20., kedd 18:42
214

20 körül jár az elmúlt években felújított vagy teljesen új stadionok száma Magyarországon. Szerdán Székesfehérváron az egykor Videotonnak hívott csapat új arénáját adják át. A 14 400 fős stadion 14 milliárdba került, vagyis székenként majdnem egymillióba. 

Csupán a magyar bajnokik átlagnézőszáma nem indolná ekkora stadion felhúzását, a szerb edző ősszel panaszkodott is a kevés szurkolóra. Az érdektelenség azért is meglepő, mert a Vidi az elmúlt években albéreltben volt ugyan az építkezés miatt, de a közeli Felcsúton, ráadásul a magyar bajnokról van szó, amelyik sikeres a nemzetközi porondon is. Az ultrák viszont bojkottálják a meccseket, mert a klubvezetés eldobta a Videoton nevet, és üzleti okok miatt Mol-Vidire váltott. 

Az viszont igaz, hogy a Videoton azon kevés magyar csapatok egyike, amelyik rendszeresen szerepel a nemzetközi kupákban, ráadásul idén be is jutott az Európa-liga csoportkörébe. Ha időben elkészül a stadion, akkor a kupameccseit már itt játszhatták volna, de megcsúsztak a munkák, ezért kénytelen voltak a Fradi stadionját kibérelni (a bejáratott felcsúti aréna kicsi nemzetközi kupák csoportmeccseinek lebonyolítására). És hiába a mostani átadó, a Chelsea elleni decemberi meccs is a Groupama Arénában lesz, az UEFA-nál nem lehet menet közben stadiont váltani. Nagy csúszás volt, de még így is hamarabb elkészült, mint a Kútvölgyi kórház szigetelése.  

A stadionépítési program 2014-ben kezdődött, parádés szimbólummal Orbán Viktor telkén a semmiből kinővő felcsúti Pancho Arénával. Azóta a fehérvári aréna költségeivel együtt már 90 milliárd forint felett van a stadionépítések összköltsége, és messze nincs még vége.  

Elég nagy csúszások vannak az építkezésekben, mint az a székesfehérvárinál is látszik, a mostani tervek szerint jövőre a Vasas stadonját adják át (az Illovszky stadiont most októberben kellett volna avatni), befejezik a paksit, a szegedit, talán a harmadosztályú Egerét is. És a legnagyobb falat, az önmagában nettó 150 milliárdos nemzeti stadiont, az új Puskást is átadják. 

A jövő év végén így már 268 milliárd forint körül járhat a teljes kassza.

De még ez sem a vége. Mert az NBI-es csapatok közül utolsóként a Honvédnak is lesz stadionja, a tervezett 5 milliárd helyett 12 milliárdért. Nyíregyházának is van egy tízmilliárdos kormányzati ígérete stadionra, a dunaújvárosi felújítására is 2 kétmilliárdot ígértek, Szigetszentmiklóson egy 3,5 milliárdos beruházás akadt meg, Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége a harmadosztályú Érdnek építi stadiont 4,2 milliárdért, Siófokon is elkészült valamikor a stadion 1,1 milliárdért. 

A vége 300 milliárd forint felett lesz. 

És akkor meg kell oldani az új stadionok működtetését is. Ami egyelőre a legtöbb helyen az önkormányzatok nyakába szakadt, de várhatóan erre is lehet majd taózni, vagyis további közpénzekből fenntartani a közpénzekből épített, de piaci alapon fenntarthattalan fociemlékműveket. Hiszen azokat, a debreceni kivételével, eleve nem úgy tervezték, hogy hétköznap pénzt termeljenek.