Kifordított ruhával lázadnak a szaúdi nők

Mohamed bin Szalman koronaherceget, mielőtt országa disszidens újságírókat darabolt fel és jemeni iskolásokat bombázott porba, afféle liberális reformerként tartották számon a világban. Arról például, hogy a nőknek milyen ruhát kéne viselnie, nagyon megengedően azt nyilatkozta, hogy ők maguk dönthetik el, milyen, egész testüket eltakaró zsákot húznak magukra.

Szaúd-Arábiában ez a zsák jellemzően az abaja névre hallgató laza, fekete köpeny. A Korán ugyan csak annyit ír elő a nőknek, hogy laza öltözettel takarják a testüket, Szaúd-Arábiában ezt kizárólagosan a fekete abajaként értelmezik.

Ez ellen indult most lázadás, nők ezrei csatlakoztak már a Twitteren terjedő jelszóhoz, a #kifordítottabajához. "Szaúdi nőként nem élvezhetem a ruhaválasztás szabadságát. A jog szerint abaját kell viselnem mindenhol az otthonomon kívül. Én. Ezt. Nem. Bírom. Tovább." - írta egyikük a Twitteren, aki még az #ÉgesdElAHidzsabod jelszót is kiírta, a fejet takaró kendőre utalva.

Szaúd-Arábiában idén nagy áttörésként értékelték, hogy a már emlegetett bin Szalman herceg javaslatára már nők is vezethetnek autót. Már ha szépen zsákba burkolják a testüket, és hímnemű gyámjuk megengedi nekik, hogy utazzanak, esetleg még zsebpénzt is ad nekik, mert bankszámlát még mindig nem nyithatnak. A szaúdi hatóságok nagy liberalizmusa amúgy is csak a jogosítványszerzés engedélyezéséig tartott, azokat az aktivistákat, akik ezt kiharcolták, azóta már bebörtönözték, ahol kínozták és szexuálisan is zaklatták őket. (Via Quartz)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.