Kifordított ruhával lázadnak a szaúdi nők

külföld
2018 november 21., 07:18
comments 147

Mohamed bin Szalman koronaherceget, mielőtt országa disszidens újságírókat darabolt fel és jemeni iskolásokat bombázott porba, afféle liberális reformerként tartották számon a világban. Arról például, hogy a nőknek milyen ruhát kéne viselnie, nagyon megengedően azt nyilatkozta, hogy ők maguk dönthetik el, milyen, egész testüket eltakaró zsákot húznak magukra.

link Forrás

Szaúd-Arábiában ez a zsák jellemzően az abaja névre hallgató laza, fekete köpeny. A Korán ugyan csak annyit ír elő a nőknek, hogy laza öltözettel takarják a testüket, Szaúd-Arábiában ezt kizárólagosan a fekete abajaként értelmezik.

Ez ellen indult most lázadás, nők ezrei csatlakoztak már a Twitteren terjedő jelszóhoz, a #kifordítottabajához. "Szaúdi nőként nem élvezhetem a ruhaválasztás szabadságát. A jog szerint abaját kell viselnem mindenhol az otthonomon kívül. Én. Ezt. Nem. Bírom. Tovább." - írta egyikük a Twitteren, aki még az #ÉgesdElAHidzsabod jelszót is kiírta, a fejet takaró kendőre utalva.

link Forrás

Szaúd-Arábiában idén nagy áttörésként értékelték, hogy a már emlegetett bin Szalman herceg javaslatára már nők is vezethetnek autót. Már ha szépen zsákba burkolják a testüket, és hímnemű gyámjuk megengedi nekik, hogy utazzanak, esetleg még zsebpénzt is ad nekik, mert bankszámlát még mindig nem nyithatnak. A szaúdi hatóságok nagy liberalizmusa amúgy is csak a jogosítványszerzés engedélyezéséig tartott, azokat az aktivistákat, akik ezt kiharcolták, azóta már bebörtönözték, ahol kínozták és szexuálisan is zaklatták őket. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.