55 milliárd forinttal segíti ki az állam az eladósodott kórházakat

Tbg
Egészségügy
2018 november 29., 20:15
comments 221

Tüzet olt a kormány, béremelést ígér az egészségügyi dolgozóknak, és az adósságok kifizetését a kórházaknak. Erről Kásler Miklós miniszter beszélt csütörtökön.

Az ígéret szerint a kormány 2019 júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal emeli az egészségügyi szakdolgozók, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérét.

A leleleteket elektronikusan küldik majd

Az alapellátással kapcsolatban Kásler Miklós elmondta, az alapvetés az, hogy a diagnózis szülessen meg már a háziorvosnál, aki az ellátás során használhatja a többi szakvizsgáját, és az elképzelés szerint tevékenységüket járási szinten fogják majd össze.

A diagnózishoz szükséges eszközöket a háziorvosok megkapják, és elektronikus úton lehetőség lesz a leleteket továbbküldeni. "Így nem a beteg utazik a kórházba, hanem a lelet" - mondta.

Átalakítják a sürgősségi rendszert

Kásler Miklós kiemelte, ezzel szorosan összefügg a sürgősségi ellátás átalakítása. Ezen a területen bevezetik az úgynevezett triázsrendszert, amelyben három-öt percen belül elbírálják, hogy milyen szintű ellátásra van szükség. Ennek megfelelően küldik a pácienst a végleges ellátási helyre, ahol az érdemi ellátást tíz percen belül el kell kezdeni.

Szintén bevezetnék a sürgősségi ellátásban az alapellátási egységet, mert a sürgősségi osztályokat felkeresők közül sokan nem sürgősségi ellátási formára szorulnak - ismertette a miniszter. 


Közben az RTL Klub híradója úgy tudja, a Honvédkórház koraszülött centrumának bezárása ellen már 14 ezren tiltakoznak, az illetékes honvédelmi miniszter, Simicskó István pedig két hét haladékot kért a rendezésre, amit január közepére ígért. Álláspontja szerint azért van létszámhiány, mert egyszerre öten is szülni mentek. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.