Az EP megszavazta, hogy Magyarország adja ki Gruevszkit Macedóniának

2018 november 29., csütörtök 12:35
278

Az Európai Parlament Macedónia EU-csatlakozásért tett erőfeszítéseit értékelte, ebbe a jelentésbe írtak bele egy felszólítást arról, hogy Magyarország adja ki a menekültként befogadott Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt.

Fotó: Kovács Tamás/AP

Az EP azt véleményezte, mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az EU-csatlakozás felé, amikor baloldali és zöldpárti javaslatra a Macedóniáról szóló jelentésbe betettek egy mondatot, amivel felszólítják Magyarországot, hogy adja ki Macedóniának a törvényesen elítélt Gruevszkit.

Az állásfoglalást 470 igen szavazattal 116 ellenében, 46 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Az EP-nek egyébként nincs hatásköre a kiadatás kérdésében, ez csak egy politikai üzenet és nyilvános nyomásgyakorlás, de nincs jogi kötelező ereje.

A jelentést támogató Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint az EP-határozat leszögezi, hogy Macedónia demokratikus jogállam, aminek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására. A jelentés vitájához ezt fűzte írásban: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.”

A német közmédia szerint már Macedóniából is magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszkinek, aki a valódi menekültekkel ellentétben rekordgyorsan megkapta a menekültstátuszt. (via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt