Az EP megszavazta, hogy Magyarország adja ki Gruevszkit Macedóniának

Az Európai Parlament Macedónia EU-csatlakozásért tett erőfeszítéseit értékelte, ebbe a jelentésbe írtak bele egy felszólítást arról, hogy Magyarország adja ki a menekültként befogadott Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt.

Fotó: Kovács Tamás/AP

Az EP azt véleményezte, mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az EU-csatlakozás felé, amikor baloldali és zöldpárti javaslatra a Macedóniáról szóló jelentésbe betettek egy mondatot, amivel felszólítják Magyarországot, hogy adja ki Macedóniának a törvényesen elítélt Gruevszkit.

Az állásfoglalást 470 igen szavazattal 116 ellenében, 46 tartózkodás mellett hagyták jóvá.

Az EP-nek egyébként nincs hatásköre a kiadatás kérdésében, ez csak egy politikai üzenet és nyilvános nyomásgyakorlás, de nincs jogi kötelező ereje.

A jelentést támogató Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő szerint az EP-határozat leszögezi, hogy Macedónia demokratikus jogállam, aminek törvényes bírói ítélete elől Magyarországra szökött és ott menedékjogot élvező volt macedón miniszterelnököt jogellenesen segítették a magyar hatóságok és felszólít a jogszerűen elítélt volt politikus mielőbbi, a nemzetközi jog előírásainak megfelelő kiadatására. A jelentés vitájához ezt fűzte írásban: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.”

A német közmédia szerint már Macedóniából is magyarok segíthettek kijutni Nikola Gruevszkinek, aki a valódi menekültekkel ellentétben rekordgyorsan megkapta a menekültstátuszt. (via Index)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.