Donáth Anna: Már nincs veszítenivalónk, képesek vagyunk a végsőkig elmenni

POLITIKA
2018 december 18., 11:27
comments 729

444: Az elmúlt napokban érezhetően radikalizálódott egy kicsit a Momentum. Ez tudatos döntés volt a pártban, hogy előkerülnek füstszórók?

Donáth Anna: Én ezt nem radikalizációnak, hanem aktivizációnak hívnám. Nem hiszem, hogy radikálisabbak lennénk, mint korábban voltunk. A füstképző eszköznek ugyanaz a funkciója, mint a zászlónak vagy a lufinak.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

444: Azért ezek a tüntetések már nem olyanok, mint a korábbi évek visszafogott, teljesen békés tüntetései. A mostani tüntetések radikálisabbak…

Donáth Anna: Dühösebbek. Erről beszélünk napok óta, hogy ami szerdán történt, az az utolsó csepp volt a pohárban. Ez már nem csak a rabszolgatörvényről vagy a közigazgatási bíróságokról szól, ez egy rendszerellenes tüntetéssé vált. Az emberek dühösek, emiatt tűnhet úgy, hogy radikálisabbak is. Korábban az emberek kimentek, meghallgatták a beszédeket, és hazamentek. A mostani tömeg nem akar hazamenni, és nem beszédeket akar hallgatni, hanem tetteket szeretne látni, konkrét célokat elérni. A végső cél nyilván a kormány leváltása, illetve megállítani azt a folyamatot, ami már a teljes mértékű szabadságkorlátozás felé tart. Persze a düh át tud alakulni radikálisabb tevékenységbe is. Az biztos, hogy mi nem buzdítjuk az embereket, hogy kifejezetten agresszívan lépjenek fel, de az rendben van, hogy hangosan és dühösek. Évek óta mondjuk, hogy sajnos azzal, hogy békésen hallgatjuk az okos felszólalókat, nem fog megváltozni a rendszer. Ez a rendszer az erőből ért.

444: Meddig lehet elmenni jelenleg a rendszerrel szemben?

Donáth Anna: Mi képesek vagyunk a végsőkig elmenni. Azt gondoljuk, hogy most már tényleg semmi vesztenivalónk nincs. Amikor megalapítottuk a Momentumot, azt gondoltuk, hogy vagy megpróbálunk tenni valamit, vagy onnantól kezdve nem tudunk tükörbe nézni. Itt már nem az a kérdés, hogy lehet-e ebben a rendszerben konszolidálódni, hanem sokkal inkább az, hogy megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy ne süllyedjünk lejjebb.

444: Mit gondoltok arról, hogy az új cél a közmédia elfoglalása lett, vagy legalábbis a petíció beolvastatása?

Donáth Anna: Ez az ötlet tőlünk jött, és sokkal kisebb médiavisszhangja volt, amikor több mint egy évvel ezelőtt volt ilyen megmozdulásunk. Azt a molinót, amit Hadházy Ákos és Szél Bernadett vitt a köztévé Kunigunda utcai székházáig, másfél évvel ezelőtt csináltuk, és arról szól, hogy a propagandagépezet nem média. Ezt a témát régóta szeretnénk sokkal keményebben ütni, hiszen ha nincs információs szabadság, akkor egy idő után véleménynyilvánítási szabadság sem lesz. És látjuk, hogy ez egyre mélyebbre megy, most már a független médiát egyre jobban korlátozzák, ki tudja, hogy meddig.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Ezért gondoltuk, hogy mindennek az alfája és ómegája a propagandagépezet, és ezt meg kell tudni mutatni, ezért fogalmaztuk meg az 5 pontos követelést. Ezért kértük meg Hadházy Ákosékat, hogy vigyék be az MTVA épületére, mert egyértelmű volt, hogy oda minket, akik nem vagyunk parlamenti képviselők, nem fognak beengedni. De azért arra mi sem gondoltuk volna, hogy országgyűlési képviselőkkel úgy bánjanak, mint ahogy reggel velük bántak. Eddig is tudtuk, hogy nagyon cinikus ez a kormány, de amit most műveltek, az mindenen túlmegy.

444: A veled szemben indított eljárás hol tart?

Donáth Anna: Most fogok találkozni az ügyvédemmel. Alapvetően már a legelején elmondták, mielőtt bevittek volna, hogy ez maximum szabálysértési eljárás, mert a füstképzőt nem dobtam el, csak az a tényállás, hogy tiltott pirotechnikai eszközt vittem közterületre, és ez szabálysértés. Már akkor is elmondtam nekik, hogy pirotechnikai eszköz, de nem tiltott, mert játékboltban kapható. Ettől függetlenül engem bevittek. A tanúvallomás végén kérdezték, hogy akarok-e élni a joggal, hogy panaszt teszek. Mondtam, hogy természetesen, miután a rendőrök által írt jegyzőkönyv teljesen téves dolgokat állított. Többek között azt, hogy szemben álltam velük, és feléjük tettem egy hajító mozdulatot, amire ők mozdultak, de a videóból is látszik, hogy háttal álltam nekik, elég messze tőlük, és eszem ágában sem volt eldobni azt a dolgot.

link Forrás

Azt is állították, hogy igazából én direkt levetettem magam a földre, és csak a testi épségem megóvása miatt húztak ki a tömegből. Akkor sem értem, miért kellett bevinni a rendőr-főkapitányságra. Emiatt tettem vallomást, és mostantól nekik kell bizonyítaniuk, hogy ez tiltott pirotechnikai eszköz. Ha jól értettem, legrosszabb esetben 150 ezer forintos bírságot szabhatnak ki, de valószínűleg erre sem kerül sor, ugyanis nem sértettem szabályt.

444: Mit szóltok ahhoz, hogy a rendőrök a tüntetés után sok tüntető nevét kamerába mondatták? Ez ellen mit lehet tenni?

Donáth Anna: Nem vagyok jogász, viszont a Momentumnak van egy jó jogászcsapata. A választási kampány alatt is sok jogsértéssel szembementünk, például ők érték el, hogy a Kúria kimondja, a bevásárlóközpontok és nagy áruházláncok parkolóiban igenis lehet aláírásokat gyűjteni. Erre persze az volt a válasz, hogy hoztak egy törvényt, ami a továbbiakban ezt megakadályozza. Fekete-Győr András és én is kiposztoltam, hogy mindenki, akit jogsértés ért, nyugodtan írjon a jog@momentum.hu-ra, és ha kell, összekötjük jogászokkal, de tudom, hogy a TASZ-nak is van jogsegély-szolgálata. Mindenkit arra buzdítok, hogy úgy menjen tüntetésre, hogy el van mentve jogász ismerős vagy jogi segítségnyújtó vonal telefonszáma, mert mindenkinek joga lenne hozzá, hogy a jogi képviselő végig jelen legyen. Az én esetemben ez nem történt meg: ugyan öt perccel utánam érkezett az ügyvéd, de csak hajnali 5-kor engedték közel hozzám.

444: A Momentum sokáig távolságot tartott a többi párttól, de mintha az utóbbi napokban változás lenne, hiszen minden ellenzéki párt együtt állt ki a múlt heti, jogalkotási módszerek és az elfogadott törvények ellen, illetve a tüntetők is együtt vonulnak.

Donáth Anna: A részünkről semmilyen változás nincs, a legelejétől azt mondtuk, hogy ügyek mentél bárkivel összefogunk. Ha egyetértünk a célban, azt mondjuk, minél többen vagyunk, annál jobb. Azzal nem értünk egyet, amikor valaki csak a politikai marketing miatt vállal fel valamit, és addig, amíg a média ezt lehozza. De most valami felemelő dolog kezdődött el, ugyanis az ellenzéki pártok képviselői a bent, a Parlamentben megmutatták, hogy igenis vannak még olyan eszközök, amikkel korábban nem éltek, és erre mi, Parlamenten kívül pártként megmutattuk, hogy az utcán is el lehet kezdeni tematizálni, és a legjobb, ha ez a kettő összeér. Ami vasárnap este az MTVA-székházban történt, az is megmutatta ezt. Mi elvittünk odáig több ezer embert, pedig ez egy elég nehézkes vállalásnak tűnt, hogy a Kossuth tértől a Kunigunda utcáig el fog-e tudni sétálni rengeteg ember, de el tudott, mert ez a közösség bízik benne, hogy tudjuk, merre visszük őket. Nagyon jól működött a koordináció is, hogy megkértük Hadházy Ákost és Szél Bernadettet, hogy a képviselői mandátumukkal élve képviseljék az ügyet. Reggelig harcoltak, és még mindig harcolnak.

444: Ezen a héten reálisan mi látható olyan célnak, ami elérhető? Mi lenne a kívánatos, hogy ezen a héten történjen?

Donáth Anna: Most a legfőbb cél az, hogy ezt az 5 pontot mindenképp beolvastassuk a közmédiában. Hogy ez mennyire elérhető, az nagyon jó kérdés, és mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy reggel a rendőröket sem engedték be abba az épületbe. Biztos vagyok benne, hogy miután ezeket a felvételeket több 100 ezren látták, lehet, hogy a közmédia nem akar erről beszélni, azért az internet nem felejt, és nem titkol. Egyre több ember tud erről, egyre többen háborodnak fel, és minél többen vannak az emberek, annál inkább jön el az a pont, hogy a kormány visszakozásra kényszerül.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Ha nem, akkor viszont színt vallott, hogy innentől nincs visszaút, ez már nem az a demokrácia, amiről ők beszélnek – függetlenül attól, hogy ők ezt most illiberálisnak vagy liberálisnak hívják-e –, ez gyakorlatilag egy rendpárti rendszer lesz. Ha odáig elmennek, akkor itt akár forradalomig is mehet a hangulat. Ne felejtsük el, hogy lehet, hogy sokan nem mentek el szavazni, de legalább 2,5 millió ember nem erre a rendszerre szavazott. Ebből most pár ezer ember mutatta meg a hangját, de ha itt nem 100 ezres, hanem több 100 ezres tömeg gyűlne össze, annak igenis lenne ereje. És lesz, mert az emberek tűréshatára egy idő után elfogy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.