Egyelőre senki nem hajlandó hazavinni az 1,6 milliárd dolláros rekord lottónyereményt

ÉLET
2018 december 26., 17:43
comments 225

Több mint két hónap eltelt azóta, hogy október végén egy ismeretlen szerencsés megnyerte minden idők legnagyobb amerikai lottónyereményét a Mega Millions fantázianéven futó állami lottójátékon. A telitalálat esélye előzetesen kevesebb volt mint 1 a 300 millióhoz, a nyeremény pedig 1,6 milliárd dollár, azaz valamivel több mint 450 milliárd forint. 

A győztes, aki egy simpsonville-i benzinkútnál adta fel szelvényét, triplán szerencsés volt: nem csak eltalálta az öt számot, de megnyerte a játékhoz kapcsolódó Mega Ball bónuszt is - ráadásul pont egy olyan államban játszott, ahol a lebonyolító nem köteles nyilvánosságra hozni a nyertes személyazonosságát.  

link Forrás

 A Washington Post a dél-karolinai State magazin alapján ír arról, hogy miután a győztes szelvénynek híre ment, eufórikus hangulat uralkodott el a kisvárosban. Még a polgármester, Janice Curtis is úgy beszélt az eseményről, mint ami végre „felhelyezheti a kis Simpsonville-t Amerika térképére”, és megismerheti az ország a település nevét. 

Viszont az eufória nem tartott sokáig, mert hamar felváltotta egyfajta értetlen szorongás, ugyanis két hónappal a történelmi győzelem után még mindig senki nem jelentkezett a nyereményért.  

Sorbanálló lottózók Kaliforniában
photo_camera Sorbanálló lottózók Kaliforniában Fotó: MARK RALSTON/AFP

A győztes ilyenkor eldöntheti, hogy egyben kiveszi a pénzt, vagy részletenként szedegeti ki azt a lottózó társaságból. 

Ez adózási szempontból nem elhanyagolható kérdés, mert ha egyben veszi ki a győztes, akkor csak alig valamivel kevesebb mint 1 milliárd dollárt vihet el, viszont részletenkénti folyósítás esetén számíthat az is, hogy később miként változnak az adószabályok, vagy hol él az illető, és egyéb szempontok is. Az viszont az állami lottóvállalat szerint nagyon ritka, hogy a győztes ilyen hosszú ideig egyáltalán ne is jelentkezzen a vállalatnál. 

Hivatalosan 180 napja van a győztesnek átvenni az összeget, tehát április végéig kell lebonyolítani a tranzakciókat. Ha nem veszik fel a nyereményt, akkor az összegből a játékban részt vállaló összes államra száll vissza, ők dönthetnek annak felhasználásáról. 

Az okok számosak lehetnek. Lehet taktikai döntés,  elképzelhető, hogy a szelvény elveszett, de az is, hogy a győztest olyannyira felzaklatta a gigantikus nyeremény, hogy egyelőre nem mer szembenézni azzal a hatással, amit egy ekkora pénzösszeg gyakorol majd az életére. 

Egy ilyen felfoghatatlan méretű nyeremény teljesen feje tetejére állítja a győztesek magánéleti viszonyait és kapcsolatait. A hirtelen meggazdagodó szerencsejátékosokkal gyakran előfordul, hogy rövid idő alatt elveszítik a pénzt, kapcsolataik megromlanak, életük kisiklik.

A Post is több hasonló történetről beszámolt: köztük egy kétszeres lottógyőztesről, aki aztán úgy elszegényedett, hogy egy lakókocsiban kellett laknia, és Billie Bob Harrellről is, aki 1997-ben 31 millió dollárt nyert, de néhány évvel később öngyilkos lett. Pénzügyi tanácsadójának állítólag halála előtt nem sokkal azt mondta: a lottógyőzelem volt a legrosszabb dolog, ami történhetett vele. (Washington Post

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.