Együtt tüntet kedden a magyar ellenzékkel Judith Sargentini

2019 január 6., vasárnap 12:26
417

Kedden Brüsszelben is tüntetést tartanak az Orbán-kormány ellen, a város EU-negyedének központi részén, a Schuman téren, az Európai Bizottság és az Európai Tanács székháza előtt.

A tüntetésen magyar politikusok mellett felszólal Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő is.Sargentini készítette azt a jelentést, amely a magyar jogállamiság súlyos veszélyeire hívta fel Európa figyelmét. A jelentését kétharmados többséggel fogadta el az Európai Parlament tavaly szeptemberben, Orbán Viktor magyar miniszterelnök hiába próbált Strasbourgban érvelni ellene. A jelentést a néppárti képviselők többsége is megszavazta, annak ellenére, hogy a Fidesz is ennek a csoportnak a tagja. 

Sargentini jelentésenek elfogadásával eljárás indult a magyar kormánnyal szemben az EU tanácsában, ahol a tagállamok kormányai azt vizsgálják, hogy mennyire súlyos károkat okozott az Orbán-kormány a magyar demokráciának. 

A vizsgálat része volt, hogy decemberben Gulyás Gergely minisztert kérdezték ki az általános ügyek tanácsának ülésén. A vizsgálat 2019-ben tovább folytatódik. 

Sargentini ellen a magyar kormány komoly médiakampányt indított, a holland képviselő novemberben azt nyilatkozta, hogy már fél Magyarországra utazni az őt ért agresszív támadások miatt. Sargentini a jelentésében többek az ENSZ, az EU, az Európa Tanács, az EBESZ és más nemzetközi szervezetek jelentéseire támaszkodva állapította meg, hogy a magyar kormány rendszerszerűen építi le a jogállamiságot.

A keddi brüsszeli tüntetés fő szervezője a RED - Radikális Európai Demokraták nevű szervezet, amit Ujhelyi István szocialista EP-képviselő alapított. 

A keddi tüntetés meghívója. Fotó: RED

Ujhelyi maga is felszólal a tüntetésen, ahogy beszédet tart még Jávor Benedek (Párbeszéd, EP-képviselő), Németh Balázs (Momentum), Kendernay János (LMP) és Mester Barnabás (RED) is. Várhatóan az Európai Szakszervezetek Szövetsége is küld szónokot, illetve a szervezők várják a DK csatlakozását is. 

A túlóratörvény és a közigazgatási bíróságok december 12-i, botrányos elfogadása óta egymást érik a kormány-ellenes tüntetések Magyarországon és külföldön. Utóbbiak közül kiemelkedik a brüsszeli rendezvény, hiszen nagyon sok magyar él a városban, és több EP-képviselő is részt vesz rajta. (RED-Facebook)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt