Brüsszel beperli Magyarországot a mezőgazdasági és élelmiszeripari kiskereskedelmi árak miatt

eu
2019 január 24., 14:39
comments 289

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte: nem elégedett a magyar kormány válaszával, ezért újabb szintre lépteti a kötelezettségszegési eljárást a menekülteket segítő szervezetek és személyek ellen hozott, „Stop Soros”-nak nevezett törvények ügyében.

Nem lehetnek elég olcsók az importtermékek

De a Bizottság nem csak erről döntött most, hanem arról is határozott, hogy „az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó magyar jogszabályok nem egyeztethetők össze az uniós szabályokkal”. Két kifogásuk van:

  • A magyar jog szerint a kiskereskedőknek egységes haszonkulcsot kell alkalmazniuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, függetlenül azok származási országától. Ez a szabály sérti az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós jogot, hiszen hátrányos helyzetbe hozza az importált termékek értékesítését a hazai termékekéhez képest.
  • Magyarország nem tesz eleget a kötelezettségeinek, mivel a mezőgazdasági termékeknél akadályozza a tisztességes versenyen alapuló szabad árképzést: a magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden termékre, megakadályozza, hogy egyes, importált termékeket kínáló importőrök és kiskereskedők vonzóbb kiskereskedelmi árakat kínálhassanak a fogyasztóknak.

Nem elég drága a cigi

Az Európai Bizottság arról is döntött, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, mert a tagállam nem tartja be a dohánygyártmányokra vonatkozó uniós szabályok alapján a cigarettákra vonatkozó uniós jövedékiadó-küszöböt. A hatályos szabályok értelmében a tagállamoknak a területükön forgalmazott cigarettákra a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár legalább 60 százalékának megfelelő jövedéki adót kell kivetniük.

Más tagállamokhoz hasonlóan a Bizottság Magyarországnak is engedélyezett egy 2017. december 31-ig tartó átmeneti időszakot, hogy teljesíteni tudja ezt a követelményt, de a cigarettára kivetett magyarországi jövedéki adó továbbra is a minimális küszöbérték alatt marad. Ha Magyarország 2 hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.