Brüsszel beperli Magyarországot a mezőgazdasági és élelmiszeripari kiskereskedelmi árak miatt

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte: nem elégedett a magyar kormány válaszával, ezért újabb szintre lépteti a kötelezettségszegési eljárást a menekülteket segítő szervezetek és személyek ellen hozott, „Stop Soros”-nak nevezett törvények ügyében.

Nem lehetnek elég olcsók az importtermékek

De a Bizottság nem csak erről döntött most, hanem arról is határozott, hogy „az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó magyar jogszabályok nem egyeztethetők össze az uniós szabályokkal”. Két kifogásuk van:

  • A magyar jog szerint a kiskereskedőknek egységes haszonkulcsot kell alkalmazniuk a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, függetlenül azok származási országától. Ez a szabály sérti az áruk szabad mozgására vonatkozó uniós jogot, hiszen hátrányos helyzetbe hozza az importált termékek értékesítését a hazai termékekéhez képest.
  • Magyarország nem tesz eleget a kötelezettségeinek, mivel a mezőgazdasági termékeknél akadályozza a tisztességes versenyen alapuló szabad árképzést: a magyar jog azzal, hogy azonos haszonkulcsot ír elő minden termékre, megakadályozza, hogy egyes, importált termékeket kínáló importőrök és kiskereskedők vonzóbb kiskereskedelmi árakat kínálhassanak a fogyasztóknak.

Nem elég drága a cigi

Az Európai Bizottság arról is döntött, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, mert a tagállam nem tartja be a dohánygyártmányokra vonatkozó uniós szabályok alapján a cigarettákra vonatkozó uniós jövedékiadó-küszöböt. A hatályos szabályok értelmében a tagállamoknak a területükön forgalmazott cigarettákra a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagár legalább 60 százalékának megfelelő jövedéki adót kell kivetniük.

Más tagállamokhoz hasonlóan a Bizottság Magyarországnak is engedélyezett egy 2017. december 31-ig tartó átmeneti időszakot, hogy teljesíteni tudja ezt a követelményt, de a cigarettára kivetett magyarországi jövedéki adó továbbra is a minimális küszöbérték alatt marad. Ha Magyarország 2 hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.