Eddig 94 tüntető kapott pénzbírságot a decemberi körúti igazoltatások után

POLITIKA
2019 január 24., 19:32
comments 159

Az utóbbi napokban a rendőrség elkezdte kiküldeni az idézéseket vagy éppen bírságokat azoknak, akiket a december 13-i tüntetés után igazoltattak a Nagykörúton. Aznap Kossuth téri tüntetés után az emberek a Nyugati pályaudvartól a Nagykörúton kezdtek vonulni a Blaha Lujza tér irányába, de a felvonuló rendőrök szétválasztották a tömeget, majd kisebb csoportokra bontva a járdán körülzárták őket. 

photo_camera A rendőrség körülzárja a tüntetők kisebb csoportján a Nagykörúton a december 13-i tüntetés után. Fotó: Kiss Bence

Nagyjából egy órányi várakoztatás után csak akkor engedték tovább az embereket, ha igazolták magukat, majd egy kamerába nézve is bemondták a nevüket. Az utóbbit a rendőrök valószínűleg a tüntetők későbbi azonosítása érdekében tették, ugyanakkor a TASZ jogásza szerint ez az eljárás biztosan nem volt jogszerű, a rendőrségi törvényben ugyanis nincs leírva, hogy a rendőrök tehetnek ilyesmit. Ráadásul voltak olyanok is, akik nem a tüntetőkkel voltak, egyszerűen csak azért zárták körül őket, mert éppen arra jártak. 

Beindult a bírságolás

Volt olyan kollégánk, akit akkor szintén igazoltattak a rendőrök, január közepén pedig már idézést kapott, de jelentkezett olyan olvasónk is, akinek egyből egy 35 ezer forintos bírságot küldtek a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt.

Kérdésünkre a BRFK közölte:

aznap este összesen 201 embert igazoltattak a Nagykörúton. Közülük 148 fővel szemben indult szabálysértési eljárás. Eddig 98 esetben hoztak határozatot, ebből 94-en kaptak pénzbírságot. Ugyanakkor további 24 embert beidéztek be, közülük 23-at fognak meghallgatni.

A diáktüntetés után a büntettek

A tavaly februári és márciusi diáktüntetések után is több résztvevő kapott idézést, miután a rendőrök igazoltatták a demonstráció után, mert lementek a járdáról az úttestre. Akkor volt olyan fiatalkorú diák, aki 50 ezer forintos bírságot kapott a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. Valamint még a helyszínen a munkájukat végző tudósítókat és fotósokat is megbüntette a rendőrség. 

Ezekről az ügyekről Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza még decemberben azt mondta a 444-nek, hogy ugyan lassan haladnak a diáktüntetők elleni eljárások, de van köztük olyan, aminél a bíróság úgy döntött, nem kell kifizetni a bírságot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt