Egy volt holland szélsőjobbos politikus áttért az iszlám hitre, miközben egy iszlámellenes könyvet írt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Joram van Klaveren négy évvel ezelőtt még a holland szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetőjének, az Orbán Viktorral és jó kapcsolatot ápoló Geert Wildersnek volt a harcostársa, 2010 és 2014 között pedig a párt parlamenti képviselője.

A Szabadságpárt egy erősen iszlámellenes párt, tavaly épp Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt hirdettek.

Van Klaveren szintén egy erősen iszlámellenes politikát folytató képviselő volt, ezért is meglepő, hogy most kiderült, tavaly áttért az iszlám hitre.

Van Klaveren korábban még a burka és a minaretek betiltásáért is kampányolt, mondván, hogy egyáltalán nem akar Hollandiába az iszlámból, vagy “csak annyira keveset, amennyit lehet”.

Joram van KlaverenFotó: BAS CZERWINSKI/AFP

A 40 éves férfi most azt mondta, meggondolta magát félúton, miközben egy iszlámellenes könyvet írt. A holland NRC-újságnak kedden azt nyilatkozta, hogy ha minden igaz volt, amit addig a pontig írt, akkor ő de facto muszlim.

Tavaly októberben tért át az iszlám hitre. Az egykori politikus amúgy protestáns keresztény közegben nőtt fel, most azonban azt mondta, vallási értelemben “hazaért”. Korábban olyanokat mondott az iszlámra, hogy az "hazugság", a Korán pedig "méreg". Az NRC rákérdezett, hogy ezekről hogyan vélekedik most, erre azt mondta, akkor szimplán nem volt igaza. A pártban pedig az volt az irányelv, hogy mindent, ami rossz, az iszlámhoz kell kötni.

Egykori politikustársa, a holland szélsőjobb vezére, Geert Wilders minderre azt mondta:

“Micsoda sztori… mintha egy vegetáriánus elmenne dolgozni a mészárszékre. Nem találok szavakat. Sokmindenre számítottam, de ezt nem láttam jönni”.

Joram van Klaveren és Geert WildersFotó: MARTIJN BEEKMAN/AFP

Van Klaveren és Wilders útjai 2014-ben elváltak, előbbi új szélsőjobbos pártot alapított, de 2017-ben nem sikerült bekerülnie a holland parlamentbe, így felhagyott a politikával.

A holland népességnek amúgy 5 százaléka muszlim. (Aljazeera, Politico)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.