Az Európai Parlament megszavazta a főleg a kínai felvásárlások korlátozására kitalált rendszert

Megszavazta a külföldi befektetések átvilágítását szolgáló rendszer felállítását csütörtökön az Európai Parlament (EP), hogy szükség esetén meg lehessen védeni a stratégiai ágazatokban működő vállalatokat az Európai Unión kívüli felvásárlástól.

A strasbourgi plenáris ülésen elsöprő többséggel fogadták el az uniós társjogalkotó szervek - az EP és a tagországok kormányait tömörítő tanács - között korábban létrejött előzetes megállapodást.

Az új jogszabály az olyan érzékeny szektorokat védi majd, mint az energetika, a közlekedés, a kommunikáció, az adatforgalom, az űrtudomány, valamint a pénzügy. A kritikus technológiák között a félvezetők, a mesterséges intelligencia és a robotika szerepel. Emellett a vízszolgáltatást, az egészségügyet, a védelmi rendszereket, a médiát, a biotechnológiát és az élelmiszerbiztonságot is felvették a védett ágazatok listájára.

Bár ez nincs így kimondva, de a rendszer elsősorban a kínai befektetések ellen jöhet létre. Az EU legnagyobb tagországait már régóta zavarta, hogy a Kína az utóbbi években nagyon aktív lett az európai techpiacon, de több országban úgy látják, hogy a kínai befektetők mögött egyrészt vélhetően az állam lehet jelen, másrészt valójában nem a megvásárolt cégek virágzásában érdekeltek, hanem csak a technológiai tudás megszerzésében. 

Ráadásul az is mindig elhangzott érvként, hogy ez a nyitottság nem kölcsönös, és az európai cégeknek cserébe nagyon nehéz belépnie a kínai piacra. (via MTI)