Pálinkás József szerint Gyurcsány vagy Bajnai sem mert volna olyan stílusban beszélni az MTA elnökével, mint Palkovics

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA volt elnöke a Klubrádióban keményen bírálta Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

Pálinkás József szerint Palkovics méltatlanul viselkedik, a stílusa kritikán aluli, és már az eddigi konfliktusok is nagy károkat okoztak a magyar tudományos életben. Sem Gyurcsány, sem Bajnai nem mert volna olyan stílusban beszélni az MTA elnökével, mint amit Palkovics megenged magának Lovász Lászlóval, az akadémia jelenlegi elnökével, a világ egyik legkiválóbb matematikusával szemben – mondta.

Pálinkás szerint Lovász képes a kompromisszumokra, az alelnökei világot látott, világosan gondolkodó emberek, tehát a kormánynak kellene tisztáznia, mit akar, de Palkovics eddig írásban nem tett olyan javaslatot, ami tárgyalási alap lehetett volna, csak ötletelget.

Pálinkás szerint is át lehetne szervezni a kutatóhálózatot, de ezt világos, minimum 1,5-2 éves ütemterv alapján lehetne elvégezni – a döntések menetrendjéről és a döntéshozókról viszont semmit sem tudni.

Pálinkás azt mondta: nem elvárható, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egyszerre megváltozzon, amint azt az aktuális kormány úgy kívánja.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos, az MTA volt elnöke felszólal a Jedlik Ányos Klaszter Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban című konferencián az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában 2014. december 2-án.Fotó: Soós Lajos/MTI

Csütörtökön részletes összefoglalót közölt az MTA, amiben a labdarúgásból átvett példákkal magyarázzák el, mire büszkék a tagjai az akadémiai kutatóhálózatnak, ami alól nehezen érthető módon akarja kirántani a talajt a kormány, élén Palkovics László miniszterrel. Az MTA kedden közölte: addig nem pályázik a kormány új rendszerében, amíg nem kapja vissza az alapműködéstől elvont pénzt. (Klubrádió)