Nem dugnak többet azok a tinik, akik az iskolájukban juthatnak kotonhoz

2019 február 15., péntek 9:37
264

A világ jelentős részén rendkívüli morális pánikot szokott okozni, ha valaki felveti, hogy a középiskolákban kotont osszanak a diákoknak. A moralisták aggályai szerint ugyanis ha egy kamasz kotont kap, nyilván azonnal el akarja veszíteni a szüzességét, hogy aztán rendkívül promiszkuis életet éljen a továbbiakban.

Az ENSZ Népesedési Alapja most átvizsgálta a témában született tudományos kutatásokat, ezek összesítése alapján pedig arra jutott, hogy dehogy is.

A témában megjelent kutatások alapján ugyanis nem okoz változást a kamaszok szexuális hajlandóságában az, ha könnyen óvszerhez juthatnak. Sőt, bizonyos kutatások szerint azoknak a diákoknak, akik hozzáférnek az óvszerhez, kevesebb szexuális partnerük van, mint azoknak, akiknél nincs ilyen program.

Ellenben az is bebizonyosodott, hogy az óvszer hatékony védelmet jelent a nemi úton terjedő betegségek ellen. Tekintettel arra, hogy az AIDS Afrikában az első számú, globálisan pedig a második számú halálok a 10-24 éves populációban, igenis hasznos volna, ha a kamaszok valóban könnyen juthatnának óvszerhez.

A Népesedési Alap HIV-megelőzési tanácsadója, Bidia Deperhtes ugyanakkor elismeri, hogy az iskolai óvszerosztás érzékeny téma, tekintettel kell lenni a közösségek értékrendjére. "Nem lehet csak úgy ráerőltetni ezt a szülőkre, a közösségekre. Okosan kell viszonyulni a kérdéshez, párbeszédet kell folytatni, és lépésenként haladni. A szülői beleegyezés nagyon is fontos, hiszen olyan helyekről beszélünk, ahol a vallásosságnak komoly szerepe van a fiatalok szexuális életének megítélésében" - mondta. Ugyanő azt is kiemelte, hogy az óvszerosztási programok igazán a szexuális neveléssel együtt hatékonyak. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt