A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelenti Palkovics Lászlót

bűnügy
2019 február 19., 11:41
comments 63

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Figyelõ címû hetilap Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon címû konferenciáján 2018. június 6-án
photo_camera Palkovics László beszédet mond a Figyelő „Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon” című konferenciáján 2018. június 6-án Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az ügyben Mellár Tamás képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, nem lehet tudni, hogy Palkovics mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta.

A politikus az MTA tervezett átalakításáról azt mondta, éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”, a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az 1950-es években lehetett megfigyelni. A kormány megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat, és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – mondta.

Az átalakítás lehetséges okáról Mellár azt mondta: az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg, és a legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben „kiprivatizálni”. A következő EU-s ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.