A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával feljelenti Palkovics Lászlót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől.

Palkovics László beszédet mond a Figyelő „Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon” című konferenciáján 2018. június 6-ánFotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Az ügyben Mellár Tamás képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, nem lehet tudni, hogy Palkovics mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta.

A politikus az MTA tervezett átalakításáról azt mondta, éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”, a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az 1950-es években lehetett megfigyelni. A kormány megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat, és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – mondta.

Az átalakítás lehetséges okáról Mellár azt mondta: az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg, és a legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben „kiprivatizálni”. A következő EU-s ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és a kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.