A minisztériumnál tüntettek a paksi atomerőmű szakszervezetei

politika
2019 február 26., 11:30
comments 39

Kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt tüntetett a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ).

photo_camera A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevői a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt 2019. február 26-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A paksi atomerőmű két szakszervezete múlt héten jelentették be a munkaügyi konfliktust az atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének kiszervezése miatt. Azt akarják, hogy a biztonsági őrségi tevékenységet ne szervezzék ki, illetve kiszervezés esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak.

A tavaly indult tárgyalások után a paksi atomerőmű vezérigazgatója úgy döntött, hogy idén március 22-től a tevékenységet kiszervezi, és a tevékenységet végző munkavállalókat is átadja egy olyan gazdasági társaságnak, ahol a szakszervezetek szerint a foglalkoztatási körülmények és munkáltatói juttatások jóval kedvezőtlenebbek, mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél. Ekkor a szakszervezetek Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez fordultak, de ő nem válaszolt. Mivel a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a megállapodási sikertelenség esetén az őrséget ellátók készek a sztrájkra. 

A Paksi Atomerőmű úgy reagált, hogy méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Paksi Atomerőműnél az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik, és a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megvizsgálta az ORFK határozatát, ami  felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és úgy döntött, hogy 100 százalékban saját tulajdonú leányvállalatán - az ugyancsak köztulajdonban álló Atomix Kft.-n - keresztül teljesíti az ORFK határozatában foglalt követelményeket. A döntést az alapozta meg, hogy az Atomix Kft. több évtizedes biztonsági tapasztalatot szerzett már a Paksi Atomerőmű vagyonőri tevékenységének ellátása során. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.