Az a német szervezet határolódik el Palkovicstól, amire folyton hivatkozik az MTA átalakításánál

politika
2019 február 27., 13:49
comments 148

Ugyan legalább január közepe óta egyértelmű, hogy Palkovics László minisztériuma titokban, a nyilvánosság kizárásával, agresszíven és erősen vitatható koncepció mentén akarja kirántani az MTA kutatóintézeti hálózata alól a szőnyeget, a Lendület-program csoportvezetői újabb nyílt levélben próbálják belátásra bírni a kormányt. Az MTA elnöksége hasonló nyílt levelet fogalmazott meg kedden, és az állásfoglalást a német kutatóintézetek is támogatták, amiről levelet írtak Palkovicsnak is.

Az Index azt írja, hogy Palkovicsnak a legrosszabb helyről jött a pofon, ugyanis az MTA-t politikai irányítás alá rendelni igyekvő miniszternek 8 nagy tekintélyű német tudományos intézmény jelezte, hogy nagyon aggasztónak tartják az MTA átalakítására tett kísérletét. Az aláírók között pedig ott van az a német alapkutatásokat folytató Max Planck Intézet, amire Palkovics folyamatosan hivatkozik, mondván, az ő modelljüket honosítaná meg Magyarországon.

A kritikusok szerint Palkovics a németektől csak szelektíven venne át egyes elemeket: náluk messze nincs olyan kormányzati befolyás a tudomány fölött, mint ami itthon lenne, ráadásul az ottani intézetek megkapják a költségvetésből az alapfinanszírozásukat, Palkovics viszont ezt önkényesen visszatartja, és egy új pályázati rendszerre akarná a magyar tudományt átállítani.

photo_camera Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a bál fővédnöke a 193. Anna-bál megnyitóján a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2018. július 21-én. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A német tudományos szervezetek szövetsége „nagyon aggódik” a fejlemények miatt, részben, mert számos kutatási partnerük van a Magyar Tudományos Akadémiához tartozó intézetei között. A levelük végén közlik Palkoviccsal, hogy támogatják az MTA elnökségének határozatát, amiben minden további megegyezés feltételéül szabták, hogy Palkovics írásban garantálja, hogy megkapják a nekik törvény szerint járó költségvetési pénzt és az alapfinanszírozásukat. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.